Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Πολιτική απόφαση η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Τα διδάγματα από τις αναδυόμενες

tags :
Commerzbank: Πολιτική απόφαση η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Τα διδάγματα από τις αναδυόμενες
H Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη θέση από τις αναδυόμενες οικονομίες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία
Καθώς η αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάζει τις αγορές παγκοσμίως, οι κρίσεις που πέρασαν οι αναδυόμενες αγορές στο παρελθόν, σχηματίζουν μια απαισιόδοξη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο ενδέχεται να εξελιχθούν τα πράγματα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Commerzbank, Simon Quijano-Evans.
Μιλώντας στο CNBC, ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας τόνισε ότι όσοι ανησυχούν για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, πρέπει να μελετήσουν τις κρίσεις της Λετονίας το 2008, της Τουρκίας το 2001, της Αργεντινής το 1999 και της Ταϊλάνδης το 1997.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη θέση από τις παραπάνω χώρες, όταν αυτές βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία.
«Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εφάρμοσε πιο επίπονα μέτρα προσαρμογής σε σχέση με τις αναδυόμενες οικονομίες, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ παραμένει στο 175%, το πραγματικό ΑΕΠ δεν έχει ανακάμψει πραγματικά, η ανεργία παραμένει υψηλή και συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων», εξηγεί ο Quijano-Evans σε σχετική ανάλυση.
Ενδεχομένως η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, καθώς δεν είναι σε θέση να μειώσει το δημόσιο χρέος, εκτιμά ο αναλυτής της Commerzbank.
Όπως τονίζει, από ένα σημείο και μετά η οικονομία δεν μπορεί να «τραβήξει» και δεν μπορεί να επιτύχει πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να μειωθεί ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ.
«Η ιστορία καταδεικνύει ότι χωρίς ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα ή μια ευέλικτη ισοτιμία, χώρες σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται αντιμέτωπες είτε με χρεοκοπία, είτε με haircut στο χρέος»,επισημαίνει ο αναλυτής.
Πλέον το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη αποτελεί πολιτική απόφαση, δήλωσε ο Quijano-Evans στο CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης