Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Για διακοπή του ELA στις ελληνικές τράπεζες πιέζει η Bundesbank - «Παγιδευμένη» η ΕΚΤ

FT: Για διακοπή του ELA στις ελληνικές τράπεζες πιέζει η Bundesbank - «Παγιδευμένη» η ΕΚΤ
Για σκληρές αποφάσεις απέναντι στην Ελλάδα πιέζουν τα «γεράκια» της ΕΚΤ
Παγιδευμένη στην πολιτική της ευρωζώνης βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με τους Financial Times, με φόντο την ελληνική κρίση, με την Bundesbank να πιέζει για διακοπή της έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να αποφασίσουν για το ELA των ελληνικών τραπεζών αλλά και για το ύψος του haircut στα collaterals.
Ενδεχόμενη αυστηροποίηση των κριτηρίων για τα εχέγγυα, θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την Ελλάδα και τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τους FT, δεν αποκλείεται τα δυο τρίτα του δ.σ. να στηρίξουν μια τέτοια κίνηση ακόμα και κατά τη σημερινή ψηφοφορία.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η ΕΚΤ εξετάζει αύξηση του haircut στα επίπεδα πριν η μείωση που σημειώθηκε πέρσι, όταν η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές.
Μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε μείωση του επιπέδου των εχεγγύων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες που είναι επιλέξιμες για παροχή έκτακτων δανείων, από τα 95 δισ. ευρώ στα 88 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ακόμη χειρότερη θα ήταν ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ για διακοπή της έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.
Επί του παρόντος, οι τράπεζες μπορούν να αντλήσουν έκτακτα δάνεια έως 80 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, με το ποσό αυτό να αυξάνεται ελαφρά τις τελευταίες εβδομάδες
Η Αθήνα ελπίζει να χρησιμοποιήσει τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων για να αυτοχρηματοδοτηθεί ενόσω θα διαπραγματεύεται την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσής της.
Ωστόσο οι πιο «σκληροί» του δ.σ. της ΕΚΤ εκφράζουν φόβους ότι αν η Αθήνα χρεοκοπήσει και εν συνεχεία βρει από τη νομισματική ένωση, τότε το υπόλοιπο Ευρωσύστημα θα πρέπει να πληρώσει τον «λογαριασμό».
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann δήλωσε μιλώντας στη γερμανική Handelsblatt, ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να παρέχει χρηματοδότηση απλά και μόνο για να «αγοράσει χρόνο» μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.
Η Bundesbank έχει εντείνει τις πιέσεις ώστε να διακοπεί ο ELA, καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί, όπως αναφέρει πηγή που επικαλούνται οι FT.
Πάντως η πλειοψηφία των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ θεωρούν ακραία μια τέτοια απόφαση, η οποία θα μπορούσε να ληφθεί μόνο αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.
Σε περίπτωση πάντως που κλείσει η συμφωνία Ελλάδας – δανειστών και ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση, η ΕΚΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιβράβευε την Αθήνα αυξάνοντας το όριο αποδοχής εντόκων γραμματίων ή βραχυπρόθεσμων ομολόγων που θα εξέδιδε η Ελλάδα.
Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με αντιδράσεις από τα «γεράκια», μεταξύ των οποίων η Bundesbank, καθώς θεωρούν ότι παραβιάζονται οι κανόνες της ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση χρεοκοπημένων κυβερνήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης