Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εμπλοκή με τον ΦΠΑ - Σοβαρές επιφυλάξεις για την ελληνική πρόταση διατυπώνουν οι δανειστές

Εμπλοκή με τον ΦΠΑ - Σοβαρές επιφυλάξεις για την ελληνική πρόταση διατυπώνουν οι δανειστές
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει την ύπαρξη δύο διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν ή την ίδια υπηρεσία
Εμπλοκή φαίνεται πως έχει υπάρξει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αναφορικά με το θέμα του ΦΠΑ.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές εγείρουν σοβαρές επιφυλάξεις στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, με αιχμή το σκέλος της πρότασης που μιλά για διαφοροποίηση των συντελεστών, σε περίπτωση που οι πληρωμές γίνονται τοις μετρητοίς ή με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές κάρτες).
Οι πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να εκφράζουν επιφυλάξεις, τόσο σε ό,τι αφορά το τεχνικό κόμματι της πρότασης, όσο και σε εκείνο που αφορά το νομικό κομμάτι.
Μάλιστα θα πρέπει εδώ να τονιστεί πως η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει την ύπαρξη δύο διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν ή την ίδια υπηρεσία.
Κατά τις πληροφορίες, η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζεται.
Το θέμα του ΦΠΑ θα εξεταστεί διεξοδικώς σε επίπεδο Brussels Group, που σήμερα συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης και αύριο με φυσική παρουσία.

Η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ, όπως την παρουσίασε ο Γ. Βαρουφάκης

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στον ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ανόητο τον συντελεστή στο 23% για να τονίσει πως "έχω δεσμευτεί πως έως 1η Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ".
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα προτείνει την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, έναν χαμηλό στο 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες και έναν υψηλό στο 15% για όλα τα υπόλοιπα, με στόχο οι πληρωμές να γίνονται με πλαστικό χρήμα.
Όμως όποιος επιμένει να πληρώνει με μετρητά, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξάνονται κατά 3%, δηλαδή στο 9,5% και στο 18%.
Η πτώση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% θα είναι αναπτυξιακό μέτρο και θα καλύψει το βάρος από την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 15%, εξήγησε μάλιστα ο υπουργός, για να γνωστοποιήσει πως στις ΔΕΚΟ ο ΦΠΑ θα είναι σταθερός στο 15%.
Τα νησιά δικαιούνται να έχουν ειδική μεταχείριση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει πως τα νησιά θα εξακολουθούν να έχουν χαμηλούς συντελεστές, εφόσον προσκομίζουν αποδείξεις.
Πλαστικό χρήμα θεωρούνται και οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες, διευκρίνισε επίσης ο υπουργός.
Η απάντηση των δανειστών στην πρόταση για μείωση του ΦΠΑ ήταν "τέλεια!", τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας επί της ουσίας πως έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης