Τελευταία Νέα
Οικονομία

M. Vestager (Επίτροπος Ανταγωνισμού): Το «μονοπώλιο» της ΔΕΗ πλήττει καταναλωτές και οικονομία

M. Vestager (Επίτροπος Ανταγωνισμού): Το «μονοπώλιο» της ΔΕΗ πλήττει καταναλωτές και οικονομία
Ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι περιορισμένος και επηρεάζει τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές
«Μονοπώλιο», που πλήττει τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία εν γένει χαρακτηρίζει την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα η Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού M. Vestager.
Σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα EurActiv.gr υποστήριξε πως «ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ περιορισμένος και επηρεάζει την παραγωγή, τη χονδρική πώληση και την προμήθεια που φτάνει στους καταναλωτές.
Αυτά είναι άσχημα νέα για τους καταναλωτές αλλά και για την οικονομία γι αυτό υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός».
Όπως υποστήριξε η M. Vestager η Επιτροπή κατέληξε σε απόφασή το 2008, σύμφωνα με την οποία «η ΔΕΗ έχει οιονεί αποκλειστική πρόσβαση στην εκμετάλλευση λιγνίτη – το φθηνότερο καύσιμο στην Ελλάδα – και κάλεσε την Ελλάδα να επεκτείνει την πρόσβαση και στους ανταγωνιστές. Η απόφαση αυτή είναι επί του παρόντος ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ».
Αναφερόμενη στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η Επίτροπος τόνισε την ανάγκη να είναι πιο «ισχυρή και ανεξάρτητη».
Σχετικά με την έρευνα της Επιτροπής για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την SOCAR, είπε πως είναι «πρόωρη» κάθε εικασία.
Η M. Vestager διευκρίνισε ότι η Επιτροπή έχει αποστείλει ερωτήσεις στην Αζέρικη εταιρεία και αναμένει «ολοκληρωμένες απαντήσεις» που θα κρίνουν την συμβατότητα της συμφωνίας εξαγοράς με την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
«Η προθεσμία για την Επιτροπή να λάβει απόφαση για τον ΔΕΣΦΑ και την SOCAR ανεστάλη στις 21/01/2015 και δεν έχει επανεκκινηθεί ακόμα. Ως μέρος της διαδικασίας μας, έχουμε στείλει ερωτήσεις στη SOCAR και περιμένουμε από την εταιρεία να μας στείλει ολοκληρωμένες και πλήρεις απαντήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την τελική έκβαση της επανεξέτασης σε αυτό το στάδιο», κατέληξε η Επίτροπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης