Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Η Αθήνα βαδίζει oλοταχώς προς τον δημοσιονομικό γκρεμό

Financial Times: Η Αθήνα βαδίζει oλοταχώς προς τον δημοσιονομικό γκρεμό
«Θα ήταν ακόμα πιο τραγικό αν οι θυσίες έγιναν για το τίποτα»
Τίποτα δεν είναι πιο εύκολο από μια στάση απαισιοδοξίας απέναντι στην Ελλάδα. Oι μεγάλες λήξεις ομολόγων αυτό το καλοκαίρι είναι ικανές να την σπρώξουν στη χρεοκοπία, γράφουν οι Financial Times, σε δημοσίευμα της Δευτέρας με τίτλο «Η Αθήνα παραπατά πιο κοντά προς τον δημοσιονομικό γκρεμό», και ενώ φουντώνουν οι συζητήσεις για το κατά πόσο είναι πιθανό να επιτευχθεί μια συμφωνία μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι περίπου 1,5 δισ. ευρώ πρέπει να καταβληθεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο, με την πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ να πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 5 Ιουνίου. Και αυτά, προσθέτει, αποτελούν ορεκτικό μέχρι τη λήξη των μεγάλων ομολόγων προς την ΕΚΤ (3,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 3,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο).
Επίσης, σημειώνει ότι χρειάστηκαν έκτακτα μέτρα από την Αθήνα για να ξεπεράσει τον κάβο τις τελευταίες 15 ημέρες όπως η λεηλασία των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης και το τρικ της ελληνικής πλευράς για την αποπληρωμή της τελευταίας δόσης προς το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελλάδα για να τα καταφέρει μέχρι το φθινόπωρο χρειάζεται νέο, τρίτο κατά σειρά, πακέτο διάσωσης, αλλά «τα αποθέματα καλής θέλησης που χρειάζονται για να ρυθμιστεί αυτό είναι ακόμα πιο εξαντλημένα από εκείνα του δημοσιονομικού είδους».
Σύμφωνα με τoυς Financial Times, υπάρχουν μόνο δύο καλοί λόγοι για αισιοδοξία. Ο πρώτος, αναφέρει, είναι ότι όσο δυσθεώρητo είναι το χρέος της Ελλάδας για την Αθήνα, αυτό θεωρείται αφοπλιστικά μικρό εάν ειδωθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Το ελληνικό ΑΕΠ αντιστοιχεί σε μόλις 2% εκείνου της Ευρωζώνης. Είτε αθετηθεί είτε καθυστερήσει η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, προς τους επίσημους πιστωτές της χώρας, δεν θα απειληθεί η ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Η συζήτηση για εμφάνιση στην Ευρώπη ενός φαινομένου τύπου Lehman Brother’s είναι αρκετά εκτός πλαισίου.
Ο δεύτερος λόγος για ελπίδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι το δημοσιονομικό χάλι της Ελλάδας είναι τελικά απλό όσο και η πιθανή λύση του. Στον πυρήνα της, υποστηρίζει, η Ελλάδα μοιάζει με μια αρχέτυπη επιχείρηση που παλεύει να επιβιώσει.
Οι πιστωτές της, όπως μια τυπική τραπεζική ομοσπονδία, είδαν τα συμφέροντά τους να δέχονται βαρύ πλήγμα, καθώς ήταν ευθυγραμμισμένα με τη χώρα, το χρέος της οποίας αναδιαρθρώθηκε το 2012 (PSI+).
Το σχέδιο ήταν για την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να είναι ικανή να αποπληρώσει το χρέος της σε μακροπρόθεσμη κλίμακα και για τους ιδιώτες επενδυτές να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος.
Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, τον περασμένο χρόνο το σχέδιο πήγαινε αρκετά καλά για την ελληνική κυβέρνηση στο να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Αλλά έκτοτε, υποστηρίζει, κάθε στοιχείο του σχεδίου εξυπηρέτησης του χρέους έχει καταρρεύσει. Η Ελλάδα δεν είναι πια σε ανάπτυξη. Η αγορά έχει συρρικνωθεί λόγω του χρέους, που συνεχίζει να κυμαίνεται σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Οι πιστωτές δεν συμφωνούν πια ότι το να υποστηρίζουν την Αθήνα είναι πια προς το συμφέρον τους. Πιο σημαντικά, σημειώνει το δημοσίευμα, ένας απρόθυμος μεταρρυθμιστής αντικαταστάθηκε από το ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ.
Ίσως, προσθέτει, η αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ και η αγανάκτηση των εταίρων στην Ευρωζώνη καθιστά αδύνατο ένα συμβιβασμό διαρκείας. Αλλά δεδομένης της ζημίας που θα μπορούσε να προκαλέσει η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη όλες οι πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν.
Σύμφωνα, πάντως, με το δημοσίευμα, «μια έξοδος από το ευρώ δεν θα έφερνε το τέλος στα προβλήματα της Ευρώπης με την Ελλάδα, αλλά μόνο αλλαγή στις δομές της». Ωστόσο, επισημαίνει, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αποτυχία τα σχέδια τους.
Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιβιώσει στην κυβέρνηση χωρίς τη δύναμη να μιλήσει με ειλικρίνεια στους ψηφοφόρους του.
Η χώρα, προσθέτει, «δεν έχει τα χρήματα για να προστατέψει τους συνταξιούχους όπως υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι αυτές οι υποσχέσεις θα πρέπει να αλλάξουν».
«Θα ήταν ακόμα πιο τραγικό αν οι θυσίες έγιναν για το τίποτα» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης