Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Οι ακρο-αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ρήξη και αμφισβητούν τον Τσίπρα

Financial Times: Οι ακρο-αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ρήξη και αμφισβητούν τον Τσίπρα
Κεντρικά πολιτικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ασκήσει κατά καιρούς δριμεία κριτική στην κυβέρνηση
Οι ηγέτες της ακρο-αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές, αμφισβητώντας τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιδιώκει την επίτευξη άμεσης συμφωνίας.
Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι Financial Times, οι οποίοι επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν την εσωκομματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα.
Οι «επαναστάτες» του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνουν πέντε θέσεις στην Πολιτική Γραμματεία και την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, με προεξέχοντα όλων τον Γιάννη Μηλιό, τον πρώην σκιώδη υπουργό Οικονομικών.
Όπως σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα, η πρώτο σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επήλθε ακριβώς μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, αξιώνοντας την υιοθέτηση σκληρότερων γραμμών εναντίον των πιστωτών – συμπεριλαμβανομένης και της εξόδου από το ευρώ.
«Η κυβέρνηση στο όνομα της λαϊκής εντολής που έλαβε, θα πρέπει να μείνει και θα μείνει, με τη στήριξη του ελληνικού λαού, ανυποχώρητη, αποκαλύπτοντας ότι το μαχαίρι που βάζουν οι δανειστές στο λαιμό της χώρας κόβει και από τις δύο πλευρές» αναφέρει σε πρόσφατο κείμενό της η ριζοσπαστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η μόνη επιλογή είναι η ρήξη με τους δανειστές, η αναστολή των πληρωμών, η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, η κρατικοποίηση των τραπεζών και η φορολόγηση των πλουσίων… ακόμη και η έξοδος από το ευρώ» εξηγείται εν συνεχεία.
Ο Γιάννης Μηλιός, ο βετεράνος μαρξιστής – όπως αποκαλείται από τους Financial Times – επιχειρηματολογεί εναντίον της λιτότητας καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, παρά το φαινομενικό παροπλισμό του.
Άλλωστε, σημειώνει το δημοσίευμα, εξακολουθεί να ασκεί σημαντική επιρροή στην Κεντρική Επιτροπή.
Μάλιστα, εκτός της ομάδας του Μηλιού, εντός του ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχουν και έτερες πολιτικές ομάδες, με μαρξιστικό παρελθόν.
Πάντως, αντιτείνει η βρετανική εφημερίδα, ο Τσίπρας επιμένει πως η εντολή που διαθέτει είναι ο τερματισμός της λιτότητας και η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.
Όμως, καταλήγει το δημοσίευμα, κεντρικά πολιτικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχουν ασκήσει κατά καιρούς δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την προθυμία της να προβεί σε συμβιβασμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης