Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Ο Τσίπρας αποκαλύπτει ότι τελειώνει η ρευστότητα της Ελλάδας - Το χρονικό μιας παρ΄ ολίγον χρεοκοπίας

FT: Ο Τσίπρας αποκαλύπτει ότι τελειώνει η ρευστότητα της Ελλάδας - Το χρονικό μιας παρ΄ ολίγον χρεοκοπίας
Το χρονικό μιας παρ’ ολίγον χρεοκοπίας και οι σκέψεις για τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση
Μπορεί η Ελλάδα να κατάφερε να αποπληρώσει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, εντούτοις το γράμμα-προειδοποίηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην διοικήτρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αποκάλυψε το κρίσιμο πρόβλημα ρευστότητας, που πραγματικά αντιμετωπίζει η χώρα.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η Ελλάδα κατάφερε πραγματικά «στο παρά πέντε» να αποπληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας μάλιστα, με έναν ανορθόδοξο τρόπο, κονδύλια ελληνικού λογαριασμού έκτακτης ανάγκης στο ΔΝΤ.
Πραγματικά, η Ελλάδα είναι σαν να δανείστηκε από το ΔΝΤ για να πληρώσει το ΔΝΤ, τονίζει το δημοσίευμα.
Προτού, όμως, βρεθεί αυτός ο ευρηματικός τρόπος, ο κ. Τσίπρας είχε ενημερώσει την κα Lagarde, ότι η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τη δόση, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια.
Αναλυτικότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός απέστειλε γράμμα στην επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζοντας ότι η αποπληρωμή δεν θα πραγματοποιηθεί αν δεν υπάρξει αύξηση από την ΕΚΤ στο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ελληνική κυβέρνηση.
Το γράμμα εγείρει εκ νέου τον προβληματισμό για το πόσο κοντά στη χρεοκοπία βρίσκεται η Αθήνα.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πρόβλημα, που δυσκολεύει όχι μόνο την αποπληρωμή στους δανειστές, αλλά και τις υποχρεώσεις πληρωμών της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας.
Η επόμενη δόση του ΔΝΤ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, πρέπει να καταβληθεί στις 5 Ιουνίου, ενώ η Ελλάδα παραμένει ακόμα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, ύψους 7,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εγκαταλείψει το πρόγραμμα και να αποσύρει τα 3,6 δισ. ευρώ, που του αντιστοιχούν, καθώς εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις δεν οδηγεί πουθενά, επισημαίνουν οι FT.
Μάλιστα, ο κ. Thomsen, αρμόδιος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, διεμήνυσε ότι το Ταμείο παραμένει ευέλικτο ως προς τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη.
Ο κ. Thomsen φαίνεται, επίσης, έτοιμος να καθυστερήσει την έγκριση του ΔΝΤ στη λίστα μεταρρυθμίσεων, με την σύμφωνη γνώμη της Lagarde, η οποία εκτιμά ότι δεν πρέπει να σημειωθεί μία «γρήγορη και βρώμικη» διαδικασία ένταξης.
Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με πρόταση-τελεσίγραφο του ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση, κρίνονται, ωστόσο ανυπόστατες, καθώς, όπως αναφέρεται, το Ταμείο δεν έχει αρκετά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για να συντάξει μία τέτοια πρόταση.
Οι FT υπενθυμίζουν ότι κάτι τέτοιο είχε συμβεί στην περίπτωση της Κύπρου τον Μάρτιο του 2013, όταν η κυπριακή κυβέρνηση κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στο σχέδιο που της παρουσιάστηκε και να χάσει την στήριξη της ΕΚΤ στο τραπεζικό της σύστημα.
Στους ευρωπαϊκούς κύκλους φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη ότι ένα αντίστοιχο τελεσίγραφο θα έπρεπε να σταλεί στην Ελλάδα, αναφέρει πηγή, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει άλλος αξιωματούχος, που συμμετέχει στις συνομιλίες, μια προσέγγιση-τελεσίγραφο παραμένει μόνο μία από τις πολλές ιδέες που συζητούνται ανεπισήμως ως ένας τρόπος για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης