Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το «φάντασμα» της ύφεσης είναι και πάλι εδώ - Κάτω από το 1% του ΑΕΠ αναθεωρείται ο στόχος για το 2015

Το «φάντασμα» της ύφεσης είναι και πάλι εδώ - Κάτω από το 1% του ΑΕΠ αναθεωρείται ο στόχος για το 2015
Εν αναμονή των εξελίξεων η πραγματική οικονομία - Καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ θα παίξουν τα νέα μέτρα που φθάνουν τα 14 δισ. έως το τέλος του 2016
Οι επιπτώσεις στην αγορά, λόγω της αβεβαιότητας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που ξεκίνησαν χθες και θα συνεχιστούν εκ του σύνεγγυς την Δευτέρα σε μια προσπάθεια να βρεθούν κοινά σημεία σύγκλισης, σπρώχνουν εκ νέου σε ύφεση την οικονομία, μετά την περυσινή ισχνή αναλαμπή.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος έτους αναιμική αύξηση του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 0,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ ύφεση 0,2% καταγράφεται ως προς το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Σε απόλυτους αριθμούς, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2015 στα 46,5 δισ. ευρώ από 46,6 που ήταν στο δ' τρίμηνο του 2014 και τα 46 δισ. στο α' τρίμηνο του ίδιου έτους.
Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται αναμενόμενη, καθώς η προσπάθεια της κυβέρνησης έχει επικεντρωθεί στην επαναχρηματοδότηση της χώρας και γενικότερα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με τους δανειστές και τα μνημόνια.
Στα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ αντικατοπτρίζεται ουσιαστικά η επιφυλακτικότητα και η αβεβαιότητα που υπάρχει για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, παράγοντες που «φρενάρουν» οποιοδήποτε επενδυτικό άνοιγμα, πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Τα μαύρα σύννεφα στον αναπτυξιακό ορίζοντα είχαν φανεί από το περασμένο Φθινόπωρο, όταν άρχισε η εκλογολογία με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας
Στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους κατεγράφη οριακή μείωση του ΑΕΠ (0,2%) σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ένδειξη ότι τα «καύσιμα» της ανάκαμψης εξαντλούνται.
Σε μέσο όρο το ΑΕΠ της χώρας μεγεθύνθηκε το 2014 κατά 0,8% (0,7% σύμφωνα με την Eurostat), τροφοδοτούμενο από τον τουρισμό, ο οποίος πέρυσι κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων (περίπου 12,5 δισ. ευρώ).
Η περυσινή, ήταν η πρώτη χρονιά ανάπτυξης ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης, ενώ μένει να επιβεβαιωθεί αν η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει με θετικό πρόσημο και φέτος.
Κυβέρνηση και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί έχουν «διαγράψει» ήδη το στόχο για ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ φέτος, με το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα να προσγειώνει το ΑΕΠ κάτω από 1% και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 0,5%.
Καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ θα παίξουν τα νέα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα φθάσουν τα 14 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.
Εφόσον δεν συνδυαστούν από μεταρρυθμίσεις και νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες τότε θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά που εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει απορρυθμισμένη και σε μόνιμη βάση αφυδατωμένη.
Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες στον τουρισμό ο οποίος είχε πέρυσι σημαντικό μερίδιο στο τελικό αποτέλεσμα.
Φέτος, όμως, με τις δύο ρυθμίσεις που προωθούνται μπορεί τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Οι δύο νέες φορο-ρυθμίσεις είναι: επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου και υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων.
Όσον αφορά στην επίδοση του 0,3% κατά το α΄ τρίμηνο φέτος, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, οφείλεται πρωτίστως στη χαμηλή βάση σύγκρισης (-0,3%), ενώ όταν η σύγκριση γίνεται με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (τέταρτο του 2014), καταγράφεται το πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας της χώρας.
Προκύπτει επιβράδυνση, καθώς στο τέλος του προηγούμενου χρόνου η οικονομία «έτρεχε» με ρυθμό ανάπτυξης 1,3%.
Νεώτερα στοιχεία για τις αναπτυξιακές επιδόσεις του α' τριμήνου αναμένονται στο τέλος Μαΐου.
Οριακές καταστάσεις καταγράφονται και σε επίπεδο ευρωζώνης. Η οικονομία της βελτιώθηκε ελαφρώς το α΄ τρίμηνο του 2015 με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,4%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης