Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Βατικανό αναγνωρίζει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης

Το Βατικανό αναγνωρίζει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης
Έντονες οι αντιδράσεις από την πλευρά του Ισραήλ
Με μια απόφαση, ιδιαίτερα συμβολική αλλά παράλληλα σημαντική, το Βατικανό αναγνώρισε και επίσημα την Παλαιστίνη ως επίσημο κράτος.
Aυτή η κίνηση, όπως ήταν φυσικό, αμέσως πυροδότησε την οργή των Ισραηλινών, οι οποίοι κατηγόρησαν το Βατικανό πως βλάπτει την προοπτική ειρήνης.
Η συνθήκη, η οποία περιλαμβάνει τις δραστηριότητες της Καθολικής εκκλησίας στο παλαιστινιακό έδαφος, ξεκαθαρίζει ότι η Αγία Έδρα έχει μετατρέψει τη διπλωματική αναγνώριση του από την οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης προς το κράτος της Παλαιστίνης
Το Βατικανό είχε δει θετικά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2012 να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.
Αλλά η συνθήκη είναι το πρώτο νομικό έγγραφο αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αγίας Έδρας και του παλαιστινιακού κράτους και αποτελεί την επίσημη διπλωματική αναγνώριση.
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως είναι απογοητευτική αυτή η αναγνώριση
“Η κίνηση αυτή δεν προάγει την ειρηνευτική διαδικασία, αντίθετα απομακρύνει την παλαιστινιακή ηγεσία να επιστρέψει για να κατευθύνει και διμερείς διαπραγματεύσεις”, ανέφερε το υπουργείο σε μήνυμά του.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έχουν αντιταχθεί στην αναγνώριση αυτή, υποστηρίζοντας ότι θα υπονομεύσει προσπάθειες της ηγεσία των ΗΠΑ για διαπραγμάτευση μιας ισραηλινο- παλαιστινιακής συμφωνίας για τους όρους του παλαιστινιακού κράτους.
Οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν κρατηθεί μακριά από μια θετική διάθεση, ενώ κάποιοι έχουν υπαινιχθεί ότι η θέση τους θα μπορούσε να αλλάξει, εάν οι ειρηνευτικές προσπάθειες παραμείνουν σε αδιέξοδο.
Η συνθήκη αυτή οριστικοποιήθηκε ημέρες πριν ο παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas επισκέφθηκε τον Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό.
"Αυτή αποτελεί μια πολύ σημαντική αναγνώριση, καθώς το Βατικανό έχει ένα πολύ σημαντικό πολιτικό καθεστώς που απορρέει από την πνευματική κατάσταση του", δήλωσε ο ανώτατος βοηθός του M. Abba, NAbil Shaath .
"Αναμένουμε περισσότερες χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν", επεσήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης