Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Agricole: Sell στο ευρώ λόγω Ελλάδας - Το δημοψήφισμα δεν έχει αποκλειστεί

Credit Agricole: Sell στο ευρώ λόγω Ελλάδας - Το δημοψήφισμα δεν έχει αποκλειστεί
Κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα το Eurogroup της 19ης Ιουνίου
Η δυναμική της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου δεν έχει αλλάξει, παρά το πρόσφατο ανοδικό ράλι, σημειώνει σε έκθεσή της η Credit Agricole.
Ειδικότερα, η γαλλική τράπεζα επισημαίνει ότι η απόφαση της Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των οικονομικών εκτιμήσεων για την Ευρωζώνη, ελέω QE της ΕΚΤ, ώθησαν ανοδικά το ευρώ, έναντι του δολαρίου, την προηγούμενη εβδομάδα.
Τονίζει, ακόμα, ότι θετική ήταν η αντίδραση στη συναλλαγματική αγορά, στις δηλώσεις αξιωματούχων που απέρριψαν το Grexit και διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.
Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια διόρθωση στις θέσεις των επενδυτών, που οδήγησαν ανοδικά το ευρώ.
Ωστόσο, εκτιμά ότι η πορεία της ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα συνεχίσει να κινείται καθοδικά, με τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα να λειτουργούν ως καταλυτικός παράγοντας.
Αναλυτικότερα, κάνει λόγο για αναίτιο εφησυχασμό στις αγορές σχετικά με την ελληνική κρίση, ενώ η ίδια προβλέπει ότι σε περίπτωση μη αποπληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ, αύριο 12/5/2015, η ΕΚΤ δύσκολα θα αποφασίσει νέα αύξηση του ορίου ELA.
Αντιθέτως, υπαρκτός είναι ο κίνδυνος, σε μια τέτοια περίπτωση, το Δ.Σ. της ΕΚΤ να μειώσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ελλάδα, ακόμα και αν συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως «ήπιες» αξιώσεις, θα χρειαστεί βοήθεια για την αποπληρωμή της δόσης των 6,8 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2015.
Ως αληθινή κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα χαρακτηρίζει την 19η Ιουνίου η Credit Agricole, όταν και είναι προγραμματισμένο Eurogroup, σχολιάζοντας ότι ενδεχομένως να υπάρξει σύγκρουση.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, όπως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και την πιθανότητα νέας πολιτικής αβεβαιότητας στο πολύπαθο κράτος της Ευρωζώνης», επισημαίνει η έκθεση.
Τέλος, εκφράζεται ο φόβος ότι οι αγορές αψηφούν το γεγονός ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση στο προσεχές μέλλον.
Η Credit Agricole τονίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει υποχωρήσει, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια πετυχημένη φορολογική πολιτική.
Ως αποτέλεσμα, η γαλλική τράπεζα εκτιμά ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα ανακύψει εκ νέου, καθώς και το αίτημα για διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.
Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν θα ήταν εφικτή με την παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνει η Credit Agricole.
Κάνει λόγο, τέλος, για τον κίνδυνο από την απροθυμία των εταίρων να «μαλακώσουν» την στάση τους έναντι της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης