Τελευταία Νέα
old

WSJ:Το ΔΝΤ μελετά σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα – NYT: Η Ελλάδα εξετάζει να μην πληρώσει ΔΝΤ, ΕΚΤ

WSJ:Το ΔΝΤ μελετά σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα – NYT: Η Ελλάδα εξετάζει να μην πληρώσει ΔΝΤ, ΕΚΤ
Στέλεχος του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ επεξεργάζεται σχέδιο πιθανής στάσης πληρωμών της Ελλάδος....
Σοβαρότατο προβληματισμό προκαλούν δύο δημοσιεύματα της Wall Street Journal και των New York Times με επίκεντρο την Ελλάδα.
Η WSJ αναφέρει ότι το ΔΝΤ έχει επεξεργαστεί σχέδια έκτακτης ανάγκης στο ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας ενώ οι New York Times τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει μελετήσει ακόμη και την μη πληρωμή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Με βάση την Wall Street Journal το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές στην νοτιοανατολική Ευρώπη σχετικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει ώστε να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.
Στέλεχος του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ επεξεργάζεται σχέδιο πιθανής στάσης πληρωμών της Ελλάδος.
 Είμαστε σε διάλογο με όλες αυτές τις χώρες ", δήλωσε ο Jörg Decressin, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος του ΔΝΤ στην Ευρώπη.
«Μιλάμε μαζί τους σχετικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν, ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει»

Από την πλευρά τους οι New York Times αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει αξιολογήσει το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση  να μην πληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Έχουν αξιολογηθεί τα  πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μη πληρωμής της Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 Σε μια τέτοια περίπτωση, η οποία περιγράφεται ως έσχατη  επιλογή και όχι ένα σχέδιο δράσης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει τις οφειλές προς τους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα αλλά και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Οι Έλληνες πολιτικοί  έχουν δώσει σκληρές μάχες τους τελευταίους μήνες με τους πολιτικούς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να βρεθεί μια λύση για το τεράστιο πρόβλημα του ελληνικού χρέους αναφέρει σε άρθρο τους οι New York Times.
Ωστόσο, η Ελλάδα εξαρτάται και από δύο σημαντικά θεσμικά όργανα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κάθε ένας εξ αυτών είναι πιστωτής στην Ελλάδα και αναμένει από τη χώρα να επιστρέψει δισεκατομμύρια ευρώ κατά τις επόμενες εβδομάδες.
Η επιρροή της E.C.B. και η I.M.F. θα είναι αισθητή στο Eurogroup, όταν οι υπουργοί Οικονομικών από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναζητήσουν μια χρυσή τομή.
Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει  750 εκατομμύρια, ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, όπως είχε προγραμματιστεί.
 Για το υπόλοιπο του 2015, ωστόσο, οι αποπληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ φθάνουν τα 12 δισεκ. ευρώ.
Στη θεωρία, τα δύο θεσμικά όργανα ΔΝΤ και ΕΚΤ  θα μπορούσαν να διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση, συμφωνώντας η Ελλάδα να καθυστερήσει στην αποπληρωμή δόσεων ή ακόμα και αποδεχόμενες haircut.
Επειδή όμως ΔΝΤ και ΕΚΤ βλέπουν τον ρόλο τους ως μια ειδική κατηγορία των πιστωτών - ως δανειστές εσχάτης ανάγκης – αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξεγράψουν τα χρήματα που έχουν δανείσει στην Ελλάδα.
Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί του δημόσιου χρέους αναφέρουν ότι υπάρχει  περίπτωση το ΔΝΤ να υποστεί….ένα σοκ από την Ελλάδα που δεν θα μπορεί να πληρώσει μια ή κάποιες υποχρεώσεις.
 Το ΔΝΤ έχει μειώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ΔΝΤ έχει εξετάσει ενδεχόμενο ελληνικής αθέτησης», δήλωσε Ashoka Mody,  visiting professor στο  Princeton και πρώην ανώτερος αξιωματούχος του ταμείου.
Επίσης το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ επίσης θα μπορούσε να….μην πληρωθεί, διότι η ΕΚΤ απέφυγε να υποστεί haircut στα 27 δισεκ ευρώ αξίας των ελληνικών ομολόγων σε αντίθεση με τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα που έχασαν με το PSI+
 Αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις προόδου στο Eurogroup, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα ταχθεί υπέρ των επιπλέον haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών στις 13 Μαΐου που συνεδριάζει εκ νέου η ΕΚΤ..
«Το ενδιαφέρον των δανειστών είναι να πάρουν τα χρήματά τους πίσω», είπε ο Zsolt Darvas, ανώτερος συνεργάτης του Bruegel

Dixon NYT: Χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ ή χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης για την Ελλάδα

Για έλλειψη στρατηγικής και εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδος κάνει λόγω ο αρθρογράφος των New York Times, Hugo Dixon.
Ο αρθρογράφος προχωρά μάλιστα και σε πρόβλεψη για το άμεσο διάστημα λέγοντας ότι τα σενάρια για την Ελλάδα είναι δύο:
Χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ ή χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης.
«Δεν είναι μόνο το ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν διαθέτει ένα αξιόπιστο σχέδιο για φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, ούτε η  ευρωζώνη και το ΔΝΤ, φαίνεται να έχουν εναλλακτικό πλάνο για να περιορίσουν την ζημιά σε περίπτωση χρεοκοπίας» υπογραμμίζει.
Το δημοσίευμα εκτιμά, πως η ελληνική κυβέρνηση, δεν είχε υπολογίσει τον Ιανουάριο πόσο βλαπτική θα ήταν για την οικονομία αυτή η παρατεταμένη περίοδος ασάφειας και η κρίση ρευστότητας που την έχουν φέρει σε δυσμενή θέση παλεύοντας τώρα να καλύψει το χαμένο έδαφος.
«Τον Νοέμβριο η Κομισιόν είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,9% για την Ελλάδα, την οποία πρόσφατα αναθεώρησε στο 0,5% και αυτή είναι μια αισιόδοξη πρόβλεψη», υποστηρίζει ο Dixon.
Παρότι συμφωνεί ότι η κατάσταση στις συνομιλίες με τους δανειστές έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας και τον παραγκωνισμό του Γ. Βαρουφάκη, υποστηρίζει πως «ακόμα υπάρχει ένα βουνό για να σκαρφαλώσουν», ενώ θεωρεί πολύ δύσκολη ως απίθανη την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας.
«Όταν ο A. Τσίπρας ανέλαβε τον Ιανουάριο, νόμιζε ότι θα μπορούσε να πάρει και άλλα χρήματα από τους δανειστές της χώρας του, για την ανακούφιση των χρεών της Αθήνας, χωρίς να προβεί σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις», κάτι που για τον Dixon, αποτελεί φαντασίωση.
Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η παρακμάζουσα κατάσταση των οικονομικών σημαίνει ότι η Αθήνα θα δυσκολευτεί να φέρει σε ισορροπία τον προυπολογισμό της.
Ακόμα και αν οι πιστωτές της κατεβάσουν τον πήχη του budget, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να περάσει νέα μέτρα λιτότητας, αλλά κάτι τέτοιο θα βλάψει περεταίρω την οικονομία.
«Η κατάσταση ρευστότητας της Αθήνας είναι απελπιστική», συνεχίζει ο Dixon, που αναφέρει τις πληρωμές προς τους δανειστές που ακολουθούν στο επόμενο διάστημα και οι οποίες είναι πολλές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Αναφερόμενος στο σενάριο της χρεοκοπίας εντός της Ευρωζώνης ο Dixon θεωρεί ότι θα ήταν η λιγότερο άσχημη- παρότι απέχει από το να είναι καλή.
«Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση για περιορίζει τις ζημιές θα έπρεπε να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, καθώς η χρεοκοπία της χώρας θα τις καθιστούσε αφερέγγυες.
Αν δεν το έπραττε, η ΕΚΤ θα έκοβε την παροχή ρευστότητας, οι τράπεζες θα κατέρρεαν και η οικονομία της χώρας θα γλιστρούσε βαθύτερα στην άβυσσο» τονίζει.
Όπως εξηγεί ωστόσο, η η Αθήνα στην περίπτωση αυτή δεν θα είχε τα χρήματα να το πράξει και ούτε θα μπορούσε να βρει χρήματα από το εξωτερικό.
«Η μόνη επιλογή της κυβέρνησης θα ήταν πάρει μέρος των ιδιωτικών καταθέσεων και να τις μετατρέψει σε νέες τραπεζικές μετοχές» υπογραμμίζει.
«Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα πρέπει να ζήσει με τα δικά της μέσα.
Παρότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαζόταν πλέον να βρίσκει χρήματα για να πληρώνει τους πιστωτές της, πάλι θα χρειαζόταν να κόψει μισθούς και συντάξεις, καθώς τα φορολογικά έσοδα θα υποχωρούσαν λόγω της παρακμάζουσας οικονομίας», λέει ο Dixon.
Ο αρθρογράφος θεωρεί κακή ιδέα τις προτάσεις για πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων με IOU, καθώς οι Έλληνες θα τα αντιμετώπιζαν σαν προπομπό της δραχμής, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα τα απέρριπταν.
«Τα φορολογικά έσοδα θα κατρακυλούν - εν μέρει επειδή η οικονομία θα συρρικνώνεται και εν μέρει διότι οι πολίτες θα είναι απρόθυμοι να πληρώσουν φόρους σε ευρώ, αν θα θεωρήσουν ότι η δραχμή θα περιμένει είναι τη γωνία.
Έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει ακόμη περισσότερα IOU, κάτι που θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο στον οποίο η εγκατάλειψη του ευρώ θα μπορούσε να γίνει ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία», αναφέρει το άρθρο.
Όμως ούτε αυτό θα ήταν μια καλή επιλογή, συνεχίζει ο Dixon.
«Πέρα από το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ενιαίο νόμισμα, η μετάβαση στη δραχμή θα ήταν εφιαλτική. Ακόμη και αν το νόμισμα εισήχθη εκ νέου, θα υπάρχει μικρή πιθανότητα να τρέξει η κυβέρνηση μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική.
Θα ήταν πιθανόν να εκτυπώσει χρήματα, τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο πληθωρισμού και υποτίμησης».
Καταλήγοντας, ο αρθογράφος θεωρεί ότι, «με δεδομένο ότι ακόμη και το καλύτερο σχέδιο Β είναι δύσκολο, ο κ Τσίπρας θα προσπαθήσει να βρει μια ρεαλιστική στρατηγική για το πώς πρόκειται να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές του.
Και θα το κάνει γρήγορα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης