Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει μέχρι τέλος της τρέχουσας εβδομάδας η εφαρμογή στο Τaxisnet

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει  μέχρι τέλος της τρέχουσας εβδομάδας η εφαρμογή στο Τaxisnet
Προσυμπληρωμένα εισοδήματα, τόκοι καταθέσεων και τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας Βαλαβάνη για την έκπτωση φόρου, τα ανείσπρακτα ενοίκια, τις αγροτικές επιδοτήσεις κλπ., αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis-net,  για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Όπως εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι εκκρεμότητες αναμένεται να κλείσουν εντός των ημερών, και έτσι- εκτός άλλου απροόπτου- η υποβολή των δηλώσεων θα αρχίσει έως το τέλος της εβδομάδας.
Η όλη διαδικασία πήγε φέτος πίσω, με αποτέλεσμα να έχουν στενέψει αρκετά τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή περίπου 6 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα.
Συνεπώς, το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, αν  και αυτό δεν πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως πριν τη λήξη της κανονικής προθεσμίας.
Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στο άνοιγμα της εφαρμογής δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις εκκρεμότητες για σοβαρά φορολογικά ζητήματα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, αλλά και με τις αλλαγές που επήλθαν στο βασικό έντυπο Ε1, οι οποίες απαίτησαν πολλή δουλειά για να αποτυπωθούν στην εφαρμογή.
Μια από τις αλλαγές είναι και η προσυμπλήρωση των τοκοχρεολυτικών δόσεων στους σχετικούς κωδικούς, όπως γίνεται ήδη από πέρυσι για τους τόκους των καταθέσεων.
Οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν, ότι η εφορία γνωρίζει εκ των προτέρων κάθε ευρώ που πλήρωσαν στις τράπεζες για τοκοχρεολυτικές δόσεις, πάσης φύσεως δανείων.
«Πατώντας» στο κουτάκι του σχετικού κωδικού της δήλωσης, θα εμφανίζεται ένα «παράθυρο» στο οποίο αποτυπώνονται και τα ποσά των τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων.
Από κει και πέρα είναι θέμα των φορολογουμένων να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν προσυμπληρωθεί, για να αποκλειστεί ενδεχόμενο λάθους.
Δεν έχουμε όμως μόνο αυτή την αλλαγή.
Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) έφερε και άλλες αλλαγές στο Ε1, στο οποίο έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί.
Μάλιστα έχει αλλάξει ακόμα και ο τίτλος του εντύπου.
Ενώ το περυσινό Ε1 τιτλοφορούνταν «δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014» και σε παρένθεση το υπουργείο Οικονομικών εξηγούσε πως αφορά τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν στη διάρκεια του 2013, φέτος ο τίτλος είναι «δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014, με την επεξήγηση ότι αφορά στα περυσινά εισοδήματα.
 Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στους κωδικούς:
*743-744 θα πρέπει να αναγράφουν «δαπάνες για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικά»
*735-736 καταχωρούνται δαπάνες «για την αγορά ή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης»
* 759-760 «για χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε» ενώ στον επόμενο κωδικό (725-726) φέτος δηλώνονται δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών άνω των 300 ευρώ (εκτός από το Δημόσιο).
Μέχρι πέρυσι, δεν υπήρχε το όριο των 300 ευρώ.
 
Η τροπολογία
 
Όσον αφορά στην τροπολογία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη- η ψήφιση της οποίας επίκειται- ξεκαθαρίζει το τοπίο για την έκπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου, τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα ενοίκια.
Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εισέπραξαν ενοίκια στη διάρκεια του περασμένου έτους, έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν το φόρο εκχωρώντας την είσπραξή τους στο Δημόσιο, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Για τους αγρότες, προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου στο μισό (από 55% σε 27,5%), αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και μη επιβολή φόρου σε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, ανεξαρτήτως ύψους.
Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος, εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν μικρή -τελικώς- έκπτωση φόρου 2%.

Επιδόματα

Παράλληλα με την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) σχεδιάζει να ανοίξει και την εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα.

Αντικειμενικές

Εν τω μεταξύ, στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών, θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες το θέμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Οι νέες αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να είναι έτοιμες πριν το τέλος Ιουνίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος- όπως όλα δείχνουν-οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες (μειωμένες κατά περίπου 20% σε μέσο όρο) τιμές, ώστε να ελαφρυνθούν κατά τι, τα περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι πέρυσι κατέβαλαν συνολικά 2,65 δισ. ευρώ.
Στις περιοχές όπου υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, το ποσοστό της μείωσης σχεδιάζεται να είναι μεγαλύτερο. Αντίθετα, σε περιοχές όπου η διαφορά είναι μικρή, η μείωση των τιμών ζώνης θα είναι κάτω από 20%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 7:11 11 Μαίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης