Τελευταία Νέα
Διεθνή

Standard & Poor’s: Υποβάθμισε σε «ΒΒΒ-» την αξιολόγηση της Τουρκίας λόγω… Ergodan

Standard & Poor’s: Υποβάθμισε σε «ΒΒΒ-» την αξιολόγηση της Τουρκίας λόγω… Ergodan
Το outlook της τουρκικής αξιολόγησης παραμένει αρνητικό
Σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒΒ» προηγουμένως υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τουρκίας σε εγχώριο νόμισμα (local currency) ο οίκος Standard & Poor’s.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε στο «ΒΒΒ-» την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε εγχώριο νόμισμα, λόγω της διαρκούς παραβίασης της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒ+» σε ξένο συνάλλαγμα (foreign currency), λόγω των σχετικά χαμηλών επιπέδων του δημόσιου χρέους.
Το outlook της τουρκικής αξιολόγησης παραμένει αρνητικό, λόγω των δημοσιονομικών κινδύνων που απορρέουν από τις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης.
Όπως εξηγεί αναλυτικά η S&P, η υποβάθμιση της αξιολόγησης σε εγχώριο νόμισμα αποδίδεται στη διαρκή παραβίαση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία υπονομεύει την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής.
Μάλιστα, αυτή η αδυναμία αντικατοπτρίζεται στον πληθωρισμό και στην έντονη συναλλαγματική μεταβλητότητα, όπου αμφότερα επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί πως πολλάκις ο R.T. Erdogan έχει παρέμβει στη νομισματική πολιτική της χώρας, αντιδρώντας στην μείωση των επιτοκίων, η οποία όπως καταγγέλλει, πλήττει την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, το βασικό σενάριο της S&P προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% την περίοδο 2015 – 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης