Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Υπάρχει εξήγηση γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμη χρεοκοπήσει - Αυξάνονται τα έσοδα, μειώνονται οι δαπάνες

FT: Υπάρχει εξήγηση γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμη χρεοκοπήσει - Αυξάνονται τα έσοδα, μειώνονται οι δαπάνες
Εάν οι οικονομικές επιδόσεις του Μαρτίου επαναληφθούν και τον Απρίλιο, θα επιβεβαιωθεί ακόμη περισσότερο γιατί η Ελλάδα έχει κατορθώσει να αποφύγει τη χρεοκοπία
Πως η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής αποφύγει τη χρεοκοπία; διερωτώνται σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, αποτιμώντας μια προς μια τις ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
Όπως τονίζουν οι Financial Times, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας εξαντλούνται με ταχύτατους ρυθμούς, μέρα με τη μέρα, μέσα σε κλίμα νευρικότητας οι επενδυτές παρακολουθούν κάθε νέα αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της Αθήνας προς τους δανειστές της.
Μπορεί η Ελλάδα επί της ουσίας να έχει ξεμείνει από ρευστότητα - και κόντρα σε όσους υποστήριζαν ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να καταφέρει μέχρι σήμερα - η κυβέρνηση κατόρθωσε σήμερα 6 Μαΐου να αποπληρώσει τη δόση των 200 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Πριν από μερικά 24ωρα, η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε επίσης να καταβάλλει κανονικά μισθούς και συντάξεις.
Μέρος των κεφαλαίων αυτών προήλθε από την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Όμως, τελείως παρασκηνιακά, όπως υποστηρίζουν στο εν λόγω δημοσίευμα οι Financial Times, η ελληνική κυβέρνηση ανακάλυψε έναν διαφορετικό και πιο παραδοσιακό τρόπο για να αντλήσει κεφάλαια.
Ποιος είναι αυτός; Να συλλέγει περισσότερους φόρους και να δαπανά λιγότερα.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία - τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από μια εβδομάδα - γίνεται αντιληπτό πως, στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση καταγράφει καλύτερες επιδόσεις - σε σχέση με έναν χρόνο πριν - σε ό,τι αφορά τη συλλογή φόρων, τις περικοπές δαπανών, αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή στροφή στις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα, σχολιάζουν οι Financial Times και παραθέτουν σχετικό πίνακα για την πορεία των μεγεθών, κατά τον μήνα Ιανουάριο (μήνας εκλογών), όπου η κατάσταση δεν ήταν καλή...





Τα στοιχεία ωστόσο του μηνός Μαρτίου, τα οποία αναλύει το Bruegel - και παρουσιάζουν οι Financial Times - επιβεβαιώνουν μια σοβαρή θετική αντιστροφή του κλίματος.
Δεν είναι μόνο η αύξηση των εσόδων, αλλά και οι περικοπές δαπανών, που δίνουν σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα κατόρθωσε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 1,6 δισ. ευρώ έναντι των μέσων εκτιμήσεων.





Σίγουρα η κατάσταση δεν είναι ρόδινη, αλλά εάν οι επιδόσεις του Μαρτίου επαναληφθούν και τον Απρίλιο, θα επιβεβαιωθεί ακόμη περισσότερο γιατί η Ελλάδα έχει κατορθώσει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης