Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Το διαζύγιο ενός κακού γάμου - Grexit... η μοναδική λύση για Ελλάδα - Ευρωζώνη

FT: Το διαζύγιο ενός κακού γάμου - Grexit... η μοναδική λύση για Ελλάδα - Ευρωζώνη
«Η σχέση έχει διαρραγεί και είναι αναγκαίο να υπάρξει μία νέα αρχή»
Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι το… Grexit υποστηρίζει ο αρθρογράφος των Financial Times, Gideοn Rachman, ο οποίος παρομοιάζει τη σχέση Αθηνών – Βρυξελλών με… κακό γάμο.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας, η μία πλευρά «αρρωσταίνει» στη θέα της άλλης, καθώς η αμοιβαία εμπιστοσύνη έχει καταρρεύσει, ενώ οι προσπάθειες ανοικοδόμησής της τείνουν προς αποτυχία.
«Η συμβιβαστική λύση είναι μόνο μία, το διαζύγιο» υπερθεματίζει ο Gideοn Rachman, τονίζοντας πως όπως συμβαίνει και σε ένα πραγματικό γάμο, το διαζύγιο επιφέρει οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές.
«Η σχέση έχει διαρραγεί και είναι αναγκαίο και οι δύο πλευρές να κάνουν μία νέα αρχή» σημειώνει παράλληλα.
Αναφερόμενος στις εκτός ελέγχου συνέπειες του Grexit, o Gideοn Rachman επισημαίνει πως όπως και στους γάμους, υπάρχουν διαδικασίες ομαλής διάλυσης μίας σχέσης μεταξύ δύο ανθρώπων.
Εάν ακολουθηθούν, τότε οι συνέπειες θα είναι σαφώς λιγότερες.
«Εάν οι Γερμανοί πραγματικά πιστεύουν πως οι συνέπειες θα είναι διαχειρίσιμες, τότε θα πρέπει να πάρουν μία βαθιά ανάσα και να εκδιώξουν την Ελλάδα από το ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος των Financial Times, επαναλαμβάνοντας πως μία τέτοια εξέλιξη ωφελεί και τις δύο πλευρές.
Για την Ελλάδα, εξηγεί, η αποχώρηση από το ευρώ θα διανοίξει νέες οικονομικές και πολιτικές προοπτικές.
Πρώτον, θα προλειάνει το έδαφος για την πλήρη αναδιάρθρωση ή διαγραφή του χρέους.
Δεύτερον, θα οδηγήσει στην υποτίμηση του νέου νομίσματος και στον απεγκλωβισμό από το ενιαίο νόμισμα, το οποίο καταστρέφει την ελληνική ανταγωνιστικότητα.
Βέβαια, αναγνωρίζει ο Gideοn Rachman, θα υπάρξουν και «άσχημες» βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, καθώς η εμπειρία της Αργεντινής υποδεικνύει πως θα υπάρξει bank – run και επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών.
Η αύξηση των τιμών στις εισαγωγές θα συνιστά ακόμη ένα αρνητικό επακόλουθο, το οποίο θα συνεπάγεται την πολιτική αναταραχή.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, αντιτείνει ο αρθρογράφος, η Ελλάδα θα ωφεληθεί από το Grexit, ενώ πιθανώς να υπάρξει μία ψυχολογική ανακούφιση, καθώς η χώρα θα αναλάβει μετά από χρόνια τα ηνία της... μοίρας της.
Εκτός της Ελλάδας, το Grexit θα ωφελήσει και την Ευρωζώνη, καθώς η έξοδος της Ελλάδας θα οδηγήσει στον επανακαθορισμό των ευρωπαϊκών κανονισμών.
Βέβαια, συνεχίζει, ορισμένοι φοβούνται την εμφάνιση ενός φαινομένου ντόμινου, όπου την Ελλάδα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Ωστόσο, για τον Gideοn Rachman, αυτό δεν συνιστά a priori αρνητικό, καθώς όπως εξηγεί, το ευρώ δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τις προοπτικές των Ευρωπαίων.
Εάν η Ευρωζώνη δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτό τον σκοπό, τότε ίσως χρειάζεται μία συρρίκνωση του μεγέθους της, ώστε να καταστεί πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση.
Μία τέτοια εξέλιξη, καταλήγει χαρακτηριστικά, θα πρέπει να θεωρείται ευχάριστη και όχι δυσάρεστη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης