Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο – Υποχώρησε σε χαμηλό 16 ετών

tags :
ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο – Υποχώρησε σε χαμηλό 16 ετών
Η διατήρηση της αβεβαιότητας αναφορικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και μια δυνητική συμφωνία με τους εταίρους περιορίζει την αρχική μετεκλογική αισιοδοξία που είχε καταγραφεί στα νοικοκυριά, και όχι στις επιχειρήσεις
Σημαντική επιδείνωση καταγράφηκε στο οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, διαμορφούμενο σε χαμηλό 16 μηνών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 92,7 μονάδες έναντι των 96,8 μονάδων του Μαρτίου και αποτελούν σε χαμηλά 16 μηνών.
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες αποτυπώνονται δυσμενέστερες στη Βιομηχανία, ενώ βελτιώνονται οριακά μετά από 3 μήνες υποχώρησης στο Λιανικό Εμπόριο, τις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές.
Καθοριστική, ωστόσο, για τον δείκτη είναι η πτώση σχεδόν 10 μονάδων που καταγράφεται στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς η πολύ μεγάλη αύξηση που είχε σημειωθεί μετεκλογικά τον Φεβρουάριο ήδη περιορίζεται στο μισό.
Όπως σημειώνεται, είναι φανερό ότι η διατήρηση της αβεβαιότητας αναφορικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και το περιεχόμενο μιας δυνητικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, περιορίζει την αρχική μετεκλογική αισιοδοξία που είχε καταγραφεί στα νοικοκυριά, και όχι στις επιχειρήσεις.
Η εξέλιξη του δείκτη προοιωνίζεται αρνητική εξέλιξη και στο ρυθμό μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας ενώ είναι λογικό ότι, όσο διατηρείται η αβεβαιότητα για μια δυνητική συμφωνία, θα επηρεάζεται και το γενικότερο οικονομικό κλίμα.
Αναλυτικότερα:
• στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αυξάνεται οριακά και τις εκτιμήσεις για τις αρνητικές παραγγελίες και τη ζήτηση να αμβλύνονται ελαφρά. Να σημειωθεί ότι σε διαφορετική έρευνα η Markit τοποθετεί τον δείκτη PMI σε χαμηλό 22 μηνών.
• στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα αλλά περισσότερο εκείνες για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση βελτιώνονται, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βαίνουν ελαφρώς δυσμενέστερες.
• στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κερδίζουν έδαφος, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ταυτόχρονα αναχαιτίζεται η ρευστοποίηση των αποθεμάτων.
• στις Κατασκευές, καταγράφονται λιγότερο δυσμενείς εκτιμήσεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, με τις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
• στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, τόσο οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού όσο και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται ραγδαία, ενώ περιορίζεται και η πρόθεση για αποταμίευση.
Σε επίπεδο χωρών, η Ελλάδα επανέρχεται στην πρωτοκαθεδρία της απαισιοδοξίας στην ΕΕ, με την Βουλγαρία να ακολουθεί δεύτερη (-32,8 μονάδες από -33,2), ενώ έπονται η Ουγγαρία (-23,6 μονάδες από -23), η Κροατία (-22 μονάδες από -23,5) και η Κύπρος, η οποία καταγράφει μεγάλη άνοδο (-21,9 από -31,9).
Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνονται αισθητά τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -29 (από -19,5) μονάδες.
Το ποσοστό των πολιτών που αναμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης ανήλθε έντονα, στο 44% (από 33%), ενώ το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν το αντίθετο μειώθηκε στο 13% (από 16%).
Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις +0,8 και -1,2 μονάδες.
Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώνεται τον Απρίλιο στις -74,2 (από -72,8) μονάδες. Το 72% (από 67%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, έναντι του 9-10% το οποίο και πάλι τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -1,3 και στις -5,8 μονάδες αντίστοιχα.
Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνεται σημαντικά τον Απρίλιο, κινούμενος στις +33,4 (από +16,3) μονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει ελαφρά ή αισθητή άνοδο της ανεργίας αυξάνεται στο 52% (από 37%), με το 13% (από 22%) των ερωτηθέντων να αναμένει το αντίθετο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινούνται στις +8,5 και +10 μονάδες.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης