Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Αερομεταφορέα - Στον αέρα η συμφωνία με τους δανειστές

Πορτογαλία: Απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Αερομεταφορέα - Στον αέρα η συμφωνία με τους δανειστές
Tο κόστος της νέας απεργίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα TAP είναι οι πιλότοι της εταιρείας, οι οποίοι ξεκίνησαν την ημέρα της Πρωτομαγιάς απεργία έως τις 10 Μαΐου.
Η ιδιωτικοποίηση της TAP είναι μέρος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στο οποίο συμφώνησε η πορτογαλική κυβέρνηση με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, όμως έχει εξαγριώσει τους εργαζομένους προκαλώντας ρίξει με την κυβέρνηση.
Το σχέδιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές της προβλέπει, την πώληση του 66 % των κρατικών μετοχών της TAP χωρίς τη συμμετοχή των πιλότων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας έως 20 %, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.
Η εταιρεία, ιδρύθηκε το 1945 και απασχολεί σήμερα 13.500 εργαζόμενους.
Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Passos Coelho εξοργισμένος χαρακτήρισε την απεργία «αισχρή» λέγοντας, ότι εάν δεν προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης της εταιρίας για ιδιωτικοποίηση, υπάρχει κίνδυνος μαζικών απολύσεων.
Κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα των κινητοποιήσεων ακυρώθηκε το 25 % περίπου των προγραμματισμένων πτήσεων της TAP, συνολικά οι 40 από τις 163, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.
Σύμφωνα με το συνδικάτο των πιλότων SPAC στην απεργία συμμετέχει το 70 % περίπου των εργαζομένων. Σήμερα Κυριακή η συμμετοχή αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη και να οδηγήσει σε περισσότερες ακυρώσεις πτήσεων.
«Σκεφτείτε τη χώρα, σκεφτείτε τον τουρισμό, σκεφτείτε την εταιρεία σας. Η ΤΑP είναι σημαντική, μην συμβάλλετε στην καταστροφή της. Μην απεργήσετε επί δέκα ημέρες, είναι καταστροφικό για τα οικονομικά της εταιρίας», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Η νέα απεργιακή κινητοποίηση έρχεται σε μια αρκετά δύσκολη χρονική συγκυρία για την TAP.
Το 2014 και έπειτα από συνολικά 22 ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων, η εταιρία σημείωσε για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια απώλειες ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ.
Το κόστος της νέας απεργίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης