Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δεν θα υπάρξει default της Ελλάδας σε ενδεχόμενη στάση πληρωμών προς ΕΚΤ και ΔΝΤ

Δεν θα υπάρξει default της Ελλάδας σε ενδεχόμενη στάση πληρωμών προς ΕΚΤ και ΔΝΤ
Οι αξιολογήσεις των οίκων καθορίζουν αν η ΕΚΤ θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες
Δεν θα προχωρήσουν σε υποβάθμιση της αξιολόγησής τους για την Ελλάδα σε «default» οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης, σε περίπτωση που η χώρα χάσει μια πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που θα επιτρέψει τη συνέχιση της ζωτικής ρευστότητας της ΕΚΤ προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σημειώνεται σε δημοσίευμα του Reuters.
Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 1 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Μάιο και περίπου 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και υπάρχουν ανησυχίες ότι η κυβέρνηση, με τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της να έχουν κολλήσει, θα χάσει αυτές τις προθεσμίες.
Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω το μέλλον της Αθήνας ενώ μια τέτοια προοπτική εγείρει ερωτήματα αν θα προκαλούνταν μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, επιδεινώνοντας τα προβλήματα της Ελλάδας.
Ωστόσο, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, η εκτίμηση των οποίων καθορίζει αν η ΕΚΤ θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες, σημειώνουν ότι μια αποτυχία αποπληρωμής μιας δόσης δεν θα τους οδηγούσε στο να αξιολογήσουν τη χώρα σε «default».
Αυτό είναι κρίσιμο για να διατηρηθεί ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας (ELA), που παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδας με τις ευλογίες της ΕΚΤ.
Οι Standard and Poor's, Fitch και DBRS, τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, τονίζουν ότι καθώς το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν είναι πρότυποι πιστωτές, μια μη πληρωμή σε κάποιον από τους δύο δεν θα οδηγούσε σε αξιολόγηση της Ελλάδας σε «default», αν και πιθανόν η αξιολόγησή της να διαμορφωνόταν σε «junk» (σκουπίδια).
«Αν η Ελλάδα για οποιοδήποτε λόγο δεν κατάφερνε να ανταποκριθεί σε μια αποπληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, αυτό δεν θα αποτελούσε χρεοκοπία (default) βάσει των κριτηρίων μας, καθώς πρόκειται για χρέος του επίσημου τομέα», ανέφερε ο Frank Gill που αξιολογεί την Ελλάδα για λογαριασμό της Standard and Poor's.
Όπως φάνηκε στη διάρκεια της αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας το 2012, μόνο όταν και οι τέσσερις μεγάλοι οίκοι (ο άλλος είναι η Moody’s)- κήρυξαν την Ελλάδα σε χρεοκοπία, η ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν θα αποδεχόταν τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για τον ELA.
Ο Ed Parker της Fitch και ο Fergus McCormick της DBRS, δηλώνουν ότι οι εταιρίες τους έχουν την ίδια άποψη με την S&P. Η Moody’s επίσης συμφωνεί με αυτούς αναφορικά με μια αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ, αλλά αυτό διαφέρει όταν πρόκειται για την ΕΚΤ. Ο κορυφαίος της αναλυτής για την ευρωζώνη, Dietmar Hornung, δηλώνει ότι το να μην πληρωθεί η ΕΚΤ θα αποτελούσε χρεοκοπία καθώς τα ομόλογα που διακρατά είναι πιθανώς διαπραγματεύσιμα, και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να εξεταστούν το ίδιο όπως και κάθε άλλο διαπραγματεύσιμο χρέος.
Αν και οι οίκοι αξιολόγησης ίσως να μην κήρυτταν χρεοκοπία μετά από μια αθέτηση πληρωμής προς την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ, η ISDA θα μπορούσε να αποφασίσει να το κάνει, κάτι που θα ενεργοποιούσε πληρωμές των CDS και cross defaults σε άλλα ομόλογα.
Παρόλα αυτά, το ρίσκο των αυτόματων cross defaults από μια αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ σε άλλα ελληνικά ομόλογα του επίσημου ή του ιδιωτικού τομέα, φαίνεται ελάχιστος σύμφωνα με τους νομικούς εμπειρογνώμονες.
Η μόνη πιθανή επίδραση που ειδε ο Γιάννης Μανουηλίδης (Allen & Overy) από μια αθέτηση πληρωμής ήταν ότι θα μπορούσαν τεχνικά να δώσουν στον EFSF την επιλογή να απαιτήσει την άμεση αποπληρωμή ενός εκ των μεγάλων δανείων του προς την Ελλάδα. Αλλά όσο ο ESFS είναι κρατικά ελεγχόμενος, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο και πιθανότατα δεν θα ενεργοποιήσει αυτή την επιλογή.
Και πάλι, ενδεχόμενη μη πληρωμή του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ -κάτι που η Fitch είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί- θα άφηνε την ΕΚΤ σε μια θέση ισχύος σε σχέση με την Ελλάδα. Αν και πιθανώς ο ELA δεν θα κοβόταν, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα haircuts για τα ελληνικά collateral, μειώνοντας το ποσό του ρευστού προς τις ελληνικές τράπεζες.
Η αύξηση του haircut θα άφηνε την Αθήνα με λιγότερα λεφτά, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στην Αθήνα να κλείσει μια συμφωνία για περισσότερη βοήθεια. Ωστόσο, και οι τέσσερις οίκοι αξιολόγησης δηλώνουν ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα η αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ.
«Ένα default προς την κεντρική τράπεζα που ενδυναμώνει το τραπεζικό σου σύστημα, δεν είναι ιδιαίτερα συνετό», τονίζει ο Gill της S&P.
«Θα ήταν πιο πιθανο να αθετήσουν πληρωμή στα t-bills τους (παρά στην ΕΚΤ). Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τότε αθετούν υποχρεώσεις κυρίως προς τις τράπεζές τους, και σε κάθε περίπτωση, μια distressed ανταλλαγή εντόκων γραμματίων, θα μπορούσε σίγουρα να κατηγοριοποιηθεί ως default».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης