Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Ισπανία και Πορτογαλία μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα Grexit

Wall Street Journal: Ισπανία και Πορτογαλία μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα Grexit
H Ισπανία και η Πορτογαλία προτιμούν η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στην ευρωζώνη, διαφορετικά να εγκαταλείψει τη ζώνη ευρώ, επισημαίνεται σε άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.
Όπως σημειώνεται, αν και θα μπορούσε να ειπωθεί ότι και οι δύο αυτές χώρες θα προτιμούσαν να μην προκληθεί ένα Grexit, τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία έχουν τηρήσει τη σκληρή στάση των Βρυξελλών και επιθυμούν η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.
Αυτό δεν αποτελεί μόνο μια τακτική διαπραγμάτευσης, σημειώνεται στο άρθρο.
Δημοσίως, Μαδρίτη και Λισαβόνα τονίζουν ότι ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, όμως ιδιωτικώς οι υψηλά ιστάμενοι των δύο χωρών εκτιμούν ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ από το να κινδυνεύσει να προκληθεί χάος από τη μη τήρηση των κανόνων της ευρωζώνης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αυτό αντικατοπτρίζει εν μέρει την εσωτερική πολιτική: Μαδρίτη και Λισαβόνα γνωρίζουν ότι αν υπάρξουν μεγάλες παραχωρήσεις προςτην Αθήνα, τότε θα ενθαρρύνονταν τα ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα στις χώρες τους.
Παράλληλα, όμως αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι οι οικονομίες τους, χάρη στις δικές τους προσπάθειες, αλλά και της ευρωζώνης, είναι πλέον αρκετά ανθεκτικές ώστε να αντιμετωπίσουν ένα σοκ από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η αλλαγή τάσης στην ισπανική οικονομία από το καλοκαίρι του 2013 έχει υπάρξει αξιοσημείωτη.
Αυτή την εβδομάδα, η Μαδρίτη αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2015 στο 2,9% από το 2,4%, με τους ισπανούς αξιωματούχους να αισιοδοξούν ότι μπορεί να διαμορφωθεί πάνω από το 3%, το διπλάσιο έναντι του μέσου όρου στην Ευρωζώνη.
Στην Πορτογαλία, η θετική αλλαγή μπορεί να είναι λιγότερο θεαματική, όμως επίσης διέψευσε τις προσδοκίες.
Η Λισαβόνα αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,6% το 2015, για να αυξηθεί στο 2% το 2016 και στο 2,4% εν συνεχεία.
Παράλληλα, η ανεργία υποχωρεί γρήγορα, κάτω από το υψηλό του 17,5% το 2013, στο 13,3%.
Ακόμη τόσο η ισπανική όσο και η πορτογαλική οικονομία εξακολουθούν να υποφέρουν από σοβαρές ευπάθειες.
Στην Ισπανία, η μεγαλύτερη αδυναμία είναι το υψηλό απόθεμα χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που διακατέχουν διεθνείς επενδυτές, που ισοδυναμεί με το 96% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, μια κληρονομιά της… παλίρροιας χρημάτων που έρευσαν στη χώρα κατά τη διάρκεια της φούσκας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ισπανία και την Πορτογαλία είναι πολιτικός

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις δύο χώρες είναι πολιτικός.
Η δυνατότητα ανάκαμψης της Ισπανίας εξαρτάται από τη συνέχιση προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, ενώ θα αυξάνει τις εξαγωγές της και θα μειώνει την εξάρτησή της από δάνεια του εξωτερικού, σημειώνει η εφημερίδα.
Η πρόκληση για την Πορτογαλία είναι να αυξήσει τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της μέσω των συνεχών μεταρρυθμίσεων, προσθέτει.
Η Wall Street Journal σημειώνει ότι μέχρι πρόσφατα, η αγορά φοβόταν ότι οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στο 2015, θα μπορούσαν να βγάλουν τις δύο χώρες από τον δρόμο που ακολουθούν μέχρι τώρα.
Όμως αυτές οι ανησυχίες έχουν αρχίσει να υποχωρούν ταχέως, εξαιτίας του φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημειώνει, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα «υποσκάπτει» την υποστήριξη λαϊκιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη και αναφέρει ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων, η δημοτικότητα των Podemos μειώνεται υπέρ των Ciudadanos.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης