Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Riksbank στο ιστορικό χαμηλό του -0,25%

Σουηδία: Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Riksbank στο ιστορικό χαμηλό του -0,25%
Αποφασίστηκε η επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγωνΑποφασίστηκε η επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων
Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του -0,25% άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, Riksbank, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω μείωσή τους κατά 10 μονάδες βάσης.
Το επιτόκιο Repo παρέμεινε αμετάβλητο στο -0,25%, όμως μπορεί να περικοπεί περαιτέρω, ενώ βραδύτερη αύξηση του επιτοκίου Repo δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το δεύτερο ήμισυ του 2016.
Το διοικητικό συμβούλιο της Riksbank αποφάσισε να επεκτείνει τις αγορές ονομαστικών κρατικών ομολόγων κατά επιπλέον 40-50 σουηδικές κορόνες.
Οι αγορές θα μπορούν να γίνου κατά τη διάρκεια της περιόδου από τον Μάιο μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, σημειώνεται ότι έχει αρχίσει να αυξάνεται εν μέρει εξαιτίας της αποδυνάμωσης της κορόνας κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό επίσης έχουν μερικώς αυξηθεί.
Οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, όμως είναι αβέβαιο πόσο γρήγορα αυτό θα συμβεί, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου σε πολλές περιπτώσεις.
Μια αδύναμη διεθνής οικονομική δραστηριότητα ή μια ταχεία ανατίμηση της σουηδικής κορόνας θα μπορούσαν επίσης να έχουν σαν αποτέλεσμα να μην αυξηθεί ο πληθωρισμός αρκετά γρήγορα.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 2% στα τέλη του 2015, αρχές του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης