Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Περισσότερο δαπανηρό ένα Grexit από τη συνέχιση της στήριξης προς την Ελλάδα

Die Welt: Περισσότερο δαπανηρό ένα Grexit από τη συνέχιση της στήριξης προς την Ελλάδα
Μια έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να αποδειχθεί μπούμερανγκ, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα
Ένα Grexit θα ταπείνωνε τη Γερμανία στην Ευρώπη, επισημαίνεται σε άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο σημειώνεται ότι μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν περισσότερο δαπανηρή από το να συνεχιστεί η στήριξη προς τη χώρα.
Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, σημειώνεται στο άρθρο, τότε τα εναπομείναντα μέλη της θα αναγκαστούν να προχωρήσουν περισσότερο στην ολοκλήρωσή τους και γι' αυτό θα απαιτούνταν δραστικά μέτρα, τα οποία δεν θα χαροποιούσαν το Βερολίνο.
Παράλληλα, σημειώνει ότι πολλοί συμμερίζονται την άποψη ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, όπως μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν, εκτιμώντας ότι ένα Grexit είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, καθώς θα αποτελέσει ένα μήνυμα ότι ισχύουν οι κοινοί κανόνες και ότι δεν τίθεται υπό συζήτηση η συσσώρευση χρέους από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης.
Ωστόσο, τονίζεται, ενδέχεται τελικά να συμβεί το αντίθετο, καθώς ένα Grexit ίσως να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ.
Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνει η Die Welt, ενδέχεται να κοστίσει περισσότερο στη Γερμανία απ’ ό,τι η συνέχιση της παροχής βοήθειας.
Στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει άμεσα ένα μήνυμα ότι κινείται προς την εμβάθυνση της νομισματικής της ένωσης ώστε να αποφευχθούν εικασίες περί μιας νέας διάσπασης της ευρωζώνης.
Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν φοβούνται πολύ τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς θεωρούν ότι είναι ελεγχόμενες, ανησυχούν για το τι θα συμβεί αν σε μερικά χρόνια ένα άλλο μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει προβλήματα.
Τότε, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η περίπτωση της Ελλάδας θα θεωρηθεί προηγούμενο και πλέον οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θα μπορούν να διατείνονται ότι αποκλείεται η έξοδος από την ευρωζώνη μιας χώρας που βρίσκεται σε κρίση.
Σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές θα μπορούν να εικάζουν σχετικά με την κατάρρευση της ευρωζώνης. Αυτός είναι και ο φόβος…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης