Πολιτική

Bloomberg και Financial Times: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης είναι εξοργισμένοι με τον Βαρουφάκη

Bloomberg και Financial Times: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης είναι εξοργισμένοι με τον Βαρουφάκη
Γιατί ο έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει βρεθεί στο αρνητικό επίκεντρο των διεθνών μέσων;
Με δύο σκληρότατα δημοσιεύματα Bloomberg και Financial Times παρουσιάζουν μια άκρως αρνητική εικόνα για το έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης είναι εξοργισμένοι με τον Βαρουφάκη αναφέρουν τα διεθνή μέσα...

Bloomberg

Στη συνάντηση στη Ρήγα η μόνη πραγματική ταύτιση απόψεων δεν ήταν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαίων αλλά ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών των 18 οι οποίοι συντάχθηκαν οργισμένα απέναντι στο Γ. Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, όλα ξεκίνησαν όταν ο έλληνας υπουργός προειδοποίησε τους ομολόγους του για τους κινδύνους από την άσκηση υπερβολικής πίεσης προς την Αθήνα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην ομιλία του ο Έλληνας υπουργός υπερασπίστηκε την προστασία των δημόσιων συντάξεων, ένα βασικό σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις.
Απείλησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν οι πιστωτές ασκήσουν υπερβολικές πιέσεις.
Όταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem κάλεσε τους υπόλοιπους υπουργούς να τοποθετηθούν αντιμετώπισε τη σιωπή τους.
Τους ζήτησε και πάλι να τοποθετηθούν και τότε μίλησε ο Kazimir.
«Δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλο από αυτό που χαρακτηρίζουν σαν ένα στυλ φροντιστηρίου από τον καθηγητή οικονομικών και την αποτυχία του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του», ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Peter Kazimir.
Και τότε οι υπόλοιποι υπουργοί οικονομικών συντάχθηκαν με τις θέσεις και τις απόψεις του Kazimir κατηγορώντας τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι «σπαταλά τον χρόνο» προειδοποιώντας τον ότι «δεν θα καταλήξει ποτέ σε συμφωνία εάν επιμείνει με τέτοιες τακτικές».
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, η κριτική συνεχίστηκε και μετά τη συνάντηση: Οκτώ από τους συμμετέχοντες παραβίασαν τους κανόνες ευπρέπειας για να περιγράψουν τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες.
«Όλοι οι υπουργοί του είπαν: αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ της Ισπανίας, Luis de Guindos την επόμενη μέρα.
«Η αίσθηση μεταξύ των 18 ήταν ακριβώς η ίδια. Δεν υπήρχε καμία σύγκλιση».
Το Bloomberg σημειώνει την αντίδραση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ο οποίος επέλεξε να απαντήσει στην κριτική που δέχεται με μια ρήση του Αμερικανού Προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ, από τις αμερικανικές εκλογές του 1936.
«Τους ενώνει το μίσος τους για εμένα. Και εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους» είναι η φράση που ανήρτησε στη σελίδα του στο Twitter.
Συμπληρώνει ωστόσο, λέγοντας: "Μια ρήση που είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου (και την πραγματικότητα) αυτές τις ημέρες".
Το Bloomberg υπογραμμίζει πάντως ότι «η κατάρρευση των συνομιλιών έρχεται με την Ελλάδα να οδεύει για μια εβδομάδα αυξημένης δημοσιονομικής έντασης.
Η πρώτη από τις δύο πληρωμές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να καταβληθεί στις 6 Μαΐου και η κυβέρνηση συνεχίζει να μην γνωρίζει εάν έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους αυτή την εβδομάδα».
Η άρνηση του Γ. Βαρουφάκη να δεχτεί τους όρους των πιστωτών ενόχλησαν ιδιαίτερα τον Σλοβάκο ΥΠΟΙΚ καθώς η κυβέρνηση του έχει μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και έχει καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, σχολιάζει το πρακτορείο.

Financial Times

 Αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη προσπαθούν να παρακάμψουν το Γ. Βαρουφάκη για να βρεθεί διέξοδος στις συνομιλίες  με την Ελλάδα υποστηρίζουν οι Financial Times.
Μετά τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα ο έλληνας υπουργός Γ. Βαρουφάκης είναι απόλυτα απομονωμένος από τις Βρυξέλες και την Αθήνα καθώς αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές προσπαθούν να τον παρακάμψουν σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν ουσιαστικά οι συνομιλίες για την Ελλάδα.
Η στάση του Γ. Βαρουφάκη οδηγεί τους αξιωματούχους των Βρυξελών να τον προσπεράσουν και να αναζητήσουν στο πρόσωπο του έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα μια πιο προσιτή επικοινωνία.
Αυτό διαφάνηκε και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε το βράδυ ο Α. Tσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο A. Merkel και τον επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem.
Σύμφωνα με τους F.T, ο οποίος επικαλείται δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου, ακόμη και στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για την μαχητική στάση που τηρεί ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Μάλιστα ο Α. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση της Λετονίας, δεν αποκλείεται να τον παραμερίσει και να αναλάβει ο ίδιος σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη τη συνέχιση των συνομιλιών με τους ευρωπαίους για την εξεύρεση λύσης.
Εν μέσω σοβαρών διαφορών σχετικά με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες καλείται να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση, το θέμα συζητήθηκε ελάχιστα στη συνάντηση στη Ρίγα, καθώς ο έλληνας ΥΠΟΙΚ παρέμενε ανυποχώρητος στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, απομακρύνοντας ουσιαστικά κάθε δυνατότητα συμφωνίας που θα οδηγούσε σε ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.
«Όλοι οι υπουργοί είπαν στον κ Βαρουφάκη ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» υποστήριξε ο ισπανός ΥΠΟΙΚ Luis de Guindos.
Ο Γ. βαρουφάκης όμως, έδειξε να μην μπορεί να αντέξει την κριτική από τους ομολόγους του συγκρίνοντας την κατάσταση με αυτή του αμερικανού προέδρου Franklin D. Roosevelt όταν του ασκούσαν πιέσεις για μια νέα συμφωνία.
Τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες η εντύπωση που κυριαρχεί είναι, ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Βαρουφάκη έχει μεγαλώσει καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει ότι μια συμφωνία μπορεί να υπάρξει έως το τέλος Μάιου, πριν λήξουν όλα τα περιθώρια που έχει η Ελλάδα έως το τέλος Ιουνίου.
Το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες από πηγή πολύ κοντά στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία «ο Γ. Βαρουφάκης είναι το «βάρος» που σέρνει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης