Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Οι ΗΠΑ φοβούνται τις επιπτώσεις τύπου Lehman Brothers από ένα Grexit

Financial Times: Οι ΗΠΑ φοβούνται τις επιπτώσεις τύπου Lehman Brothers από ένα Grexit
Οι ευρωπαίοι είναι πολύ αισιόδοξοι σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνουν
Τη διαφορά αντίληψης που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και τις επιπτώσεις που αυτή θα είχε, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, από την ανατολική πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας ή ακόμη και μια έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ δεν θα ήταν καταστροφική, με γερμανούς μάλιστα αξιωματούχους να σημειώνουν ότι οι αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει την πιθανότητα ενός Grexit και ότι τα σοκ θα μπορούσαν να είναι περιορισμένα.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το κλίμα που επικρατεί δεν είναι τόσο αισιόδοξο.
Μάλιστα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Jason Furman, πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του αμερικανού προέδρου, Barak Obama, προειδοποίησε ότι «μια ελληνική έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν μόνο κακό για την ελληνική οικονομία, αλλά θα συνεπαγόταν πολύ μεγάλο και μη αναγκαίο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, που μόλις τώρα αρχίζει να ανακάμπτει».
Όπως σημειώνεται, αυτό για το οποίο φοβούνται οι ΗΠΑ είναι επιπτώσεις τύπου Lehman Brothers που θα μπορούσαν να υπάρξουν από ένα Grexit.
Όταν κατέρρευσε πριν από επτά χρόνια η Lehman Brothers, οι αμερικανοί αξιωματούχοι έμαθαν ένα πολύ επίπονο μάθημα πώς μικρά σοκ μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου, μια κρίση άλλωστε που βίωσαν και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ωστόσο, επενδυτές της Wall Street και αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον βλέπουν μια μετάδοση της κρίσης με έναν ιδιαίτερα άμεσο τρόπο και εκτιμούν ότι υπάρχουν αρκετά σημεία – κλειδιά από εκείνη την πανωλεθρία του 2008 που θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμα για την Ελλάδα.
Το πρώτο από αυτά είναι η υποτίμηση των κινδύνων.
Όπως σημειώνεται, ακόμη και αν έχει αναλυθεί ή ακόμη και προβλεφθεί ο κίνδυνος, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποτραπούν οι ανεπιθύμητες, δυσάρεστες επιπτώσεις.
Ας σκεφτούμε πίσω τι συνέβη το 2008, επισημαίνεται. Έξι μήνες πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, υπήρχε μια εκτεταμένη κρίση της Bear Stearns που βρήκε τις ρυθμιστικές αρχές και τους τραπεζίτες απροετοίμαστους.
Ένα δεύτερο μάθημα από την κατάρρευση της Lehman Brothers ήταν ότι αυτό είχε ως συνέπεια να κλονιστεί η εμπιστοσύνη και σε άλλες εταιρείες, με διάχυση του πανικού στις αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων.
Το τρίτο σημείο κλειδί είναι οι πολιτικοί τριγμοί.
Αυτό που πραγματικά οδήγησε στην κάθετη πτώση των παγκόσμιων αγορών το 2008 ήταν ότι μερικές ημέρες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, το αμερικανικό Κογκρέσο αρχικώς απέρριψε ένα πακέτο διάσωσης των τραπεζών, κάτι που δημιούργησε πολιτική αβεβαιότητα.
Όπως σημειώνεται, ενδεχομένως αυτοί οι κίνδυνοι να μπορούν να αποφευχθούν στην περίπτωση της Ελλάδας.
Άλλωστε, οι οικονομίες χωρών όπως αυτές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όποτε ο κίνδυνος μιας μετάδοσης της κρίσης θα μπορούσε να είναι περιορισμένος.
Όμως, ακόμη και αν προέκυπτε μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα ή ένα Grexit, η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα μπορούσε να δώσει μια ενιαία και συνεκτική πολιτική απάντηση.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι πολιτικές εκπλήξεις θα λάβουν τέλος με μια ελληνική έξοδο από το ευρώ, αλλά όπως και το 2008, θα μπορούσε να δημιουργήσει αρχικά περισσότερη αβεβαιότητα πολιτική.
Ή για να τεθεί διαφορετικά το θέμα, αν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν ότι μπορούν να χειριστούν των πρώτων τάξεως κινδύνων από ένα Grexit, τα προβλήματα δεύτερης τάξης είναι εκείνα που ανησυχούν τους Αμερικανούς και αυτό γιατί υπάρχει και ένα τέταρτο δίδαγμα από την κατάρρευση της Lehman Brothers: όταν η κρίση χτυπά, η αξία των εταιρειών που πλήττονται συρρικνώνεται.
Η τρύπα στον ισολογισμό της Lehman διευρύνθηκε πολύ περισσότερο ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς και αυτή είναι μια τρομακτική σκέψη για να συλλογιστεί κανείς σε σχέση με οποιοδήποτε σενάριο ελληνικής εξόδου, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης