Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Το Grexit εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στους κινδύνους της παγκόσμιας οικονομίας

FT: Το Grexit εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στους κινδύνους της παγκόσμιας οικονομίας
"Το Grexit θα επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στο χαρακτήρα της Ευρωζώνης"
Ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στη λίστα των παγκόσμιων κινδύνων αποφαίνονται οι Financial Times, ενόψει της τελικής ευθείας των ελληνικών διαπραγματεύσεων.
Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως η χρεοκοπία της Ελλάδας ή το Grexit θα έχει περιορισμένη επίδραση στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.
Όπως εξηγούν, ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης είναι περιορισμένος καθώς η Ευρωζώνη είναι επαρκώς θωρακισμένη έναντι της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Πιστεύουν, εξηγεί το δημοσίευμα, πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο διάσπασης του ευρώ.
Παράλληλα, συνεχίζει η εφημερίδα, εκτιμούν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρότερες και λιγότερο εκτεθειμένες στα ελληνικά assets.
«Η περιφέρεια έχει αναπτύξει μία σχετική ανοσία έναντι της Ελλάδας» προσθέτει ο Luca Cazzulani, αναλυτής της UniCredit.
Παρ’ όλα αυτά, αντιτείνουν οι Financial Times, υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης ανησυχίας σε περίπτωση ελληνικού ατυχήματος.
Ενδεικτικές είναι οι προοπτικές έντονης μεταβλητότητας του ευρωπαϊκού νομίσματος αλλά και των ευρωπαϊκών μετοχών.
Το Grexit, υπερθεματίζουν οι Financial Times, θα επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στο χαρακτήρα της Ευρωζώνης, καθώς η ιδιότητα του κράτους μέλους δεν θα θεωρείται αμετάκλητη, αυξάνοντας την πιθανότητα κάποια ευρωπαϊκή χώρα να ακολουθήσει την Ελλάδα στην πόρτα της εξόδου.
Εν κατακλείδι, αναλύει η βρετανική εφημερίδα, τα οφέλη της ποσοτικής χαλάρωσης ενδέχεται να εξαϋλωθούν άμεσα, αναζωπυρώνοντας τις τραπεζικές πιέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης