Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

New York Times: Το haircut στα ελληνικά collaterals μπορεί να φθάσει και στο 50% από την ΕΚΤ

New York Times: Το haircut στα ελληνικά collaterals μπορεί να φθάσει και στο 50% από την ΕΚΤ
Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει την σκληρή γραμμή της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, καθώς ασκεί πίεση στην νέα κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη μια συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σφίγγει τη μέγγενη για προβληματικές τράπεζες της χώρας περιορίζοντας την πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία δάνεια έκτακτης ανάγκης αναφέρουν οι New York Times.
Η ΕΚΤ είναι πλέον απαιτητική με τις εξασφαλίσεις των ελληνικών τραπεζών  και είναι πιθανό να επιβάλλει haircut στις εγγυήσεις έως και 50%, σύμφωνα με στελέχη που έχουν ενημερωθεί για αυτές τις συζητήσεις.
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι αν το αδιέξοδο στις συζητήσεις Ελλάδος με ΕΕ παραμένει τότε είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω τα collaterals.
Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει την σκληρή γραμμή της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, καθώς ασκεί πίεση στην νέα κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της.
Με την αξία των εξασφαλίσεων να μειώνεται τόσο δραστικά, οι τράπεζες θα πιεστούν πολύ για να αποκτήσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Για περισσότερο από τρεις μήνες, οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα έχουν αναγκαστεί να δανείζονται  βραχυπρόθεσμα, χρήματα με υψηλότερο επιτόκιο από τη δική τους κεντρική τράπεζα - μια διαδικασία που ονομάζεται επείγουσα παροχή ρευστότητας -.
Οι τράπεζες, με τη σειρά τους, πρέπει να παρέχουν επαρκή εξασφαλίσεις για να λάβουν ρευστότητα, που φθάνει τα 74 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το 50% των  ελληνικών εγχώριων καταθέσεων (στα 134 δισ)
Αλλά με τις καταθέσεις να μειώνονται  και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται είναι δύσκολο να βρουν αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία για να στηρίζουν το δανεισμό τους.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καν αρχίσει να εκδίδουν - ανανεώνουν ομόλογα με την εγγύηση της κυβέρνησης.
Στις 8 Απριλίου, για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας εξέδωσε 4,1 δισ ομόλογα με κρατική υποστήριξη.
 Αλλά με την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας  - ο κ Βαρουφάκης έχει συχνά δηλώσει  ότι σε περίπτωση  πτώχευσης - οι εγγυήσεις αυτές δεν θα έχουν ουσιαστική αξία.
Ο κ Βαρουφάκης συχνά παραπονείται ότι η ΕΚΤ είναι «ασφυκτική» με την Ελλάδα και τα έντοκα που μπορεί να αγοράσουν.
Την ίδια στιγμή, ο Mario Draghi, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κατέστησε σαφές ότι αν η Ελλάδα δεν έρθει σε συμφωνία με την Ευρώπη θα σταματήσει τελικά την υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών - ένα βήμα που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και χρεοκοπία.
Επιπλέον, τα νέα haircut υπερβαίνουν εκείνα που επιβλήθηκε στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2012, όταν τα δάνεια έκτακτης ανάγκης είχαν εκτοξευθεί στα 125 δισεκ ευρώ.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης