Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Το ζοφερό μέλλον της Ελλάδας είναι το δύσκολο παρελθόν της Ιρλανδίας - Ομοιότητες και διαφορές

FT: Το ζοφερό μέλλον της Ελλάδας είναι το δύσκολο παρελθόν της Ιρλανδίας - Ομοιότητες και διαφορές
Στην Ελλάδα, στην αρχαιότερη δημοκρατία του κόσμου, η μάχη για την ανάκτηση της οικονομικής φερεγγυότητας και σταθερότητας συνεχίζεται...
Mε το δύσκολο παρελθόν της Ιρλανδίας παρομοιάζουν οι Financial Times το ζοφερό μέλλον της Ελλάδας, επιχειρώντας μια άτυπη σύγκριση των δύο χωρών, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκαν οι οικονομίες τους λόγω κρίσης.
Όπως αναφέρουν σε σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν οι Financial Times, ήταν τέλη Νοεμβρίου του 2010 όταν η Ιρλανδία κατέθεσε επίσημο αίτημα στην ΕΕ και το ΔΝΤ για λήψη πακέτου διάσωσης.
Η είδηση έμοιαζε σαν αστεροειδής που χτύπησε άξαφνα τη Γη και κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για αυτό.
Tότε μόνο η Ελλάδα βρισκόταν σε χειρότερη - από οικονομικής πλευράς - κατάσταση.
Σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά, η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ιρλανδία και την Ελλάδα είναι τελείως διαφορετική.
Το ΔΝΤ προβλέπει, σήμερα, ισχυρή ανάπτυξη για την ιρλανδική οικονομία - υψηλότερη μάλιστα έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης - ενώ η πορεία της Ιρλανδίας μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, φλερτάροντας έντονα με τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου της από το ευρώ.
H οικονομική κρίση στην Ιρλανδία αποδίδεται στο ξέσπασμα της φούσκας στην αγορά ακινήτων, στη σκιά ενός πραγματικού τσουνάμι τραπεζικών πιστώσεων, με επιτόκιο που κινούνταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Tράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα.
Στον αντίποδα, στην Ελλάδα, στην αρχαιότερη δημοκρατία του κόσμου, η μάχη για την ανάκτηση της οικονομικής φερεγγυότητας και σταθερότητας συνεχίζεται...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης