Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τόσκας: Η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι καταδικαστέες

Τόσκας: Η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι καταδικαστέες
Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Τόσκας, εκπροσώπησε την κυβέρνηση κατά την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων
«Η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και το θρησκευτικό μίσος, είναι πράξεις καταδικαστέες απο την συνείδηση των Λαών και θεωρούνται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», ανέφερε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Τόσκας.
Ο κ. Τόσκας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση κατά την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το 2015 σηματοδοτεί την εκατοστή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, που διαπράχτηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Όπως είπε, «η διεθνής κοινότητα κορυφώνει τις αντιδράσεις της για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων με το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου.
Μαζί με την διεθνή κοινότητα, τα εθνικά κοινοβούλια πολλών χωρών, τις διεθνείς προσωπικότητες, αποτίνουμε φόρο τιμής, στη μνήμη του ενάμισυ εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων που εξοντώθηκαν την περίοδο 1915-17.
Η ανεξίτηλη αυτή κηλίδα της γενοκτονίας, αποτελεί ανεξόφλητο γραμμάτιο απέναντι στην ανθρωπότητα και μόνο η αναγνώρισή της μπορεί να αποκαταστήσει μερικώς το δράμα του Αρμενικού λαού και να βάλει τις βάσεις για ένα διαφορετικό αύριο.
Αποτίνουμε φόρο τιμής και στα θύματα όλων των γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».
Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Τόσκας, συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επισήμως από το 1996 την γενοκτονία των Αρμενίων, χορηγεί αναπτυξιακή βοήθεια και παρέχει την υποστήριξή της για προσέγγιση της Αρμενίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας έχουν μακροχρόνιο ιστορικό υπόβαθρο και συνδέονται με την συνύπαρξη Ελλήνων και Αρμενίων απο την Βυζαντινή περίοδο μέχρι σήμερα.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των κρατών χωρίς αλήθεια και μνήμη αλλά και χωρίς όρους πρόληψης από την διεθνή κοινότητα.
Η συμφιλίωση των κρατών με το παρελθόν τους και η κριτική αποτίμηση της ιστορίας τους αποτελεί υποχρέωση και συμβάλλει στην θεμελίωση σχέσεων συνεργασίας και ειλικρινούς προσέγγισης.
Ελπίζουμε να συνεχιστούν οι πρώτες συγγνώμες και φωνές αναγνώρισης της γενοκτονίας στη γειτονική Τουρκία και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για συμφιλίωση του τουρκικού και του αρμενικού λαού», επισήμανες χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, τα επιτυχημένα παραδείγματα συμφιλίωσης μεταξύ ευρωπαϊκών εθνών μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα στην εμπέδωση κλίματος καλής γειτονίας.
«Σε αυτό πλαίσιο η Τουρκία οφείλει επίσης να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και να σταματήσει τις αυθαίρετες διεκδικήσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο και στη Ν.Α. Μεσόγειο», σημείωσε.
Και κατέληξε λέγοντας «ελπίζουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε και η μνήμη της αρμενικής γενοκτονίας να αποκατασταθεί από όλη την διεθνή κοινότητα αλλά και οι γειτονικές σχέσεις και συνεργασίες να βελτιωθούν, προς όφελος των λαών της ευρύτερης περιοχής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης