Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης (υπ. Εσωτερικών) : Απαιτείται εθνική κινητοποίηση για το μεταναστευτικό

Βούτσης (υπ. Εσωτερικών) : Απαιτείται εθνική κινητοποίηση για το μεταναστευτικό
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα
Στο…μικροσκόπιο ευρείας σύσκεψης  που διεξήχθη σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών βρέθηκε το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και 13 περιφερειάρχες της χώρας, αναγνωρίστηκε η κρισιμότητα του ζητήματος.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστας Πουλάκης καθώς και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, «έγινε μια ενδελεχής συζήτηση με βάση ένα πρώτο σχέδιο για τη διαμόρφωση εκείνων των δομών φιλοξενίας, ολιγάριθμων και σε μικρές ποσότητες, κατά Περιφέρεια που θα μπορούσε και θα πρέπει να αποτελέσει και το έμπρακτο διαβατήριο της χώρας έτσι ώστε και να αποδεσμευτούν πόροι και να υπάρξουν καινούριοι πόροι για να αντιμετωπιστεί το φλέγον αυτό ζήτημα».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως πρέπει να ενισχυθεί η θέση της χώρας ενόψει της διάσκεψης του Ιουνίου με βάση την απόφαση και την εξαγγελία της κυβέρνησης πριν από μια εβδομάδα, για να τεθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα μαζί και με τις άλλες χώρες του νότου το μείζον ζήτημα της ανάληψης του μεριδίου ευθύνης από όλες τις χώρες της Ευρώπης τόσο για το οξύ, το πολύ οξυμένο σήμερα ζήτημα το προσφυγικό αλλά κι ευρύτερα και μεσομακροπρόθεσμα το μεταναστευτικό.
Τόνισε ότι απαιτείται εθνική κινητοποίηση για το πρόβλημα και ανέφερε ότι οι σχετικές συζητήσεις με τις περιφέρειες θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης,  δήλωσε «υπάρχει ένα πρόβλημα εθνικής ασφάλειας που πρέπει να μελετηθεί κι υπάρχει ένα πρόβλημα κοινωνικής συνοχής που πρέπει να μελετηθεί. Ακούω τις διάφορες απόψεις ότι και να έρθουν ένα, δύο ή τρία εκατομμύρια μετανάστες δεν πειράζει διότι είναι πονεμένοι άνθρωποι.
Προφανώς είναι πονεμένοι άνθρωποι αλλά όταν έχεις 9 εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορείς να 5 εκατομμύρια αλλοδαπούς, έχεις πρόβλημα».
Κατά τον ίδιο, η νομοθεσία στηρίζεται στην είσοδο των μεταναστών στη χώρα, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτούς που φεύγουν.
Όπως είπε, «όπως μπαίνουμε κρυφά μπορούν να βγούνε και κρυφά.
Αλλά δεν είναι δυνατόν να έρχονται 100.000, να επαναπροωθούνται 10.000 και οι 90.000 να γίνονται αόρατοι.
Θα πρέπει να ξέρουμε πού είναι αυτοί οι άνθρωποι».
Τόνισε δε, πως «όλη λοιπόν αυτή η αλυσίδα «μπαίνω και βγαίνω» πρέπει να ελεγχθεί από το κράτος και πρέπει αμέσως οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να δώσουν τη στήριξή τους».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δήλωσε ότι οι τοπικοί φορείς δεν έχουν τις απαιτούμενες δομές και τα χρήματα για να ανταποκριθούν κατάλληλα, όταν μάλιστα με τους υπάρχοντες πόρους πρέπει να βοηθήσουν Έλληνες άστεγους και φτωχούς.
Ζήτησε μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικά από τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και ενεργότερη συμμετοχή από τη Frontex λόγω έλλειψης συνοριοφυλάκων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης