Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Le Monde: Γιατί κρατούν επί μακρόν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα – Ποια τα σημεία «αγκάθια»

Le Monde: Γιατί κρατούν επί μακρόν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα – Ποια τα σημεία «αγκάθια»
Πιθανή η έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας πριν το τέλος της άνοιξης, αν οι συνομιλίες Ελλάδας - πιστωτών δεν καταλήξουν σε συμφωνία
Να εξηγήσει για ποιους λόγους καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα επιχειρεί σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».
Όπως σημειώνει, το πρόβλημα δεν σχετίζεται με την έλλειψη συνεργασίας με την ελληνική πλευρά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι απρόθυμη να διαπραγματευτεί, όπως συνέβαινε πριν από τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και των ευρωπαϊκών θεσμών στα τέλη του Μαρτίου, η οποία συνέβαλε στο να ξεμπλοκάρει πολιτικά η κατάσταση.
Ωστόσο, επισημαίνεται, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να εκφράζουν παράπονα για την έλλειψη ενημέρωσης και να επιμένουν στις μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή στην Ε.Ε. που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις και την οποία επικαλείται η γαλλική εφημερίδα, «ακόμη δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».
Όμως, υπάρχουν και άλλες σημαντικές διαφορές σχετικά με τη φύση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα.
Οι ευρωπαίοι πιστωτές επιμένουν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά ούτε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζουν να πιέζουν για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση του ΦΠΑ.
Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι έχει γίνει αξιοσημείωτη πρόοδος όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα και τη μάχη ενάντια στη διαφθορά, όμως η διαφωνία αφορά θέματα εργατικής νομοθεσίας, μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και αύξηση του ΦΠΑ.
Παράλληλα, σημειώνεται, διατηρούνται οι αμφιβολοίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τόσο στο εσωτερικό της χώρας (μισθοί, συντάξεις) όσο και προς τους δανειστές της.
Σύμφωνα με πηγή στην Ε.Ε. που επικαλείται η εφημερίδα, «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ρευστά αποθεματικά σε κρατικές εταιρείες ειδικότερα και ότι η Ελλάδα τελικά ίσως τα χρησιμοποιήσει».
Όπως σημειώνεται, η μόνη προθεσμία που τώρα αξίζει προσοχής είναι αυτή της 30ής Ιουνίου, όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Αν δεν έχει επιτευχθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας μέχρι εκείνη την ημερομηνία, τότε αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα ωφεληθεί της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Η πρόσβασή στις αγορές είναι ήδη περιορισμένη και θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, ειδικά μετά την υποβάθμισή της από την Standard and Poor's.
Επομένως, σημειώνει δεν είναι απίθανο, αν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν με βήματα σημειωτόν, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας στα τέλη της άνοιξης, προτού ολοκληρωθεί το δεύτερο.
Αυτή, άλλωστε, ήταν και επιθυμία του Αλ. Τσίπρα και του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, όταν ξεκίνησαν τις συνομιλίες με τους πιστωτές στις αρχές Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης