Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Πόσο θα έβλαπτε την Ελλάδα μια χρεοκοπία της - Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση ενός Grexit

El Mundo: Πόσο θα έβλαπτε την Ελλάδα μια χρεοκοπία της - Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση ενός Grexit
Σε περίπτωση ενός Grexit, θα έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα για ελέγχους κεφαλαίου
Στο ενδεχόμενο ενός Grexit και του τι θα επακολουθούσε στη χώρα αναφέρεται σε δημοσίευμά της η συντηρητική ισπανική εφημερίδα «El Mundo».
Πολλές μεταβλητές είναι απρόβλεπτες. Οι αναλυτές δεν συμφωνούν αν ένα Grexit θα έπρεπε να γίνει γρήγορα ή με οργανωμένο τρόπο, επισημαίνεται στο άρθρο, στο οποίο προστίθεται ότι από τη στιγμή που θα λαμβανόταν μια τέτοια απόφαση, το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει, είναι η λήψη άμεσων μέτρων για ελέγχους κεφαλαίου.
Το νέο νόμισμα θα υποτιμούνταν άμεσα, με πολλούς να εκτιμούν ότι η υποτίμηση αυτή θα μπορούσε να φθάσει το 20% με 30%, αν και αυτό θα μπορούσε να είναι προσωρινό.
Σε ανάλογες περιπτώσεις, σημειώνεται, η υποτίμηση έφθασε το 45% ή ακόμη και το 85%.
Παράλληλα, επισημαίνει ο αρθρογράφος της ισπανικής εφημερίδας, το ΑΕΠ της χώρας θα μπορούσε να υποχωρήσει άνω του 10% τους επόμενους μήνες, ενώ θα υπήρχε ο κίνδυνος άτακτης φυγής των Ελλήνων σε αναζήτηση εργασίας με μισθό σε ευρώ.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μακροπρόθεσμα μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν θετική για τη χώρα, καθώς θα αναλάμβανε τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.
Όσον αφορά τις πολιτικές επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου, είναι δύσκολο να προβλεφθούν, σημειώνεται, αν και αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα προκαλούνταν ενός είδους εμφύλιος πόλεμος.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να πλησιάσει τη Ρωσία, αποσταθεροποιώντας τα Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή, όπως και το ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα, σημειώνεται, είναι μια χώρα – κλειδί σε γεωπολιτικό επίπεδο για την Ε.Ε., όπως και η Ε.Ε. αποτελεί κλειδί για τους Έλληνες.
Πάντως, όπως επισημαίνεται, ένα Grexit δεν είναι η μόνη επιλογή σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια συμφωνία και επικαλείται δημοσίευμα της γερμανικής Die Zeit, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει μια στάση πληρωμών με τη χώρα στο ευρώ.
Η ΕΚΤ τότε θα συνέχιζε να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, οι τράπεζές της θα αναδιαρθρώνονταν, με αντάλλαγμα η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Αν η χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα μπορούσε να δώσει γραμμάτια στους δημοσίους υπαλλήλους της, υποσχόμενη πληρωμή στο μέλλον, τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα παράλληλο νόμισμα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης