Τελευταία Νέα
Διεθνή

M. Persson (Open Europe): Πιο κοντά από ποτέ το Grexit, λόγω ρευστότητας – Απρόβλεπτες οι πολιτικές συνέπειες

M. Persson (Open Europe): Πιο κοντά από ποτέ το Grexit, λόγω ρευστότητας – Απρόβλεπτες οι πολιτικές συνέπειες
Βασικό μας σενάριο παραμένει ότι το Grexit θα αποφευχθεί και η Ελλάδα θα υποχωρήσει
Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι υπαρκτός, ενώ έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, επεσήμανε στα πλαίσια συνέντευξης ο διευθυντής του βρετανικού Think Tank, Open Europe, Mats Persson.
«Πιθανώς να είναι και πιο υπαρκτός από ποτέ», πρόσθεσε στη συνέχεια για να επικαλεστεί τα προβλήματα ρευστότητας της, που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Το Grexit δεν είναι ακόμα το βασικό μας σενάριο, τόνισε παράλληλα ο διευθυντής του Open Europe, καθώς εκτιμούμε ότι θα αποφευχθεί, ωστόσο λαμβάνουμε πάντοτε υπόψη τα απρόβλεπτα γεγονότα.
Καθώς τα περιθώρια για λάθη συρρικνώνονται, τόσο εξαιτίας της μειωμένης ρευστότητας, όσο και της έλλειψης καλής θελήσεως και υπομονής των εταίρων προς την Ελλάδα, ο κίνδυνος για έξοδο της χώρας από το ευρώ αυξάνεται, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, έτσι, αν και φαντάζει αδύνατο να υπάρξει Grexit λόγω της ρευστότητας, εντούτοις η μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγήσει σε μια σκληρότερη και δυσκολότερη φάση των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, προειδοποίησε.
Από την αρχή υποστηρίξαμε ότι πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα εφαρμοστούν, άποψη που αποδεικνύεται ορθή, ανέφερε ο Mats Persson.
«Πολλές από τις υποσχέσεις τους έρχονται όχι μόνο σε ευθεία σύγκρουση με όσα προστάζει το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και με την οικονομική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Persson, ενώ επεσήμανε ότι για αυτό το λόγο το Open Europe είχε προβλέψει τη δυσκολία που θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί με τους εταίρους.
Ελλάδα και εταίροι μιλούν διαφορετική γλώσσα υποστήριξε ο Persson, καθώς αν και μιλούν για το ίδιο ζήτημα, το καλό της Ευρώπης, έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.
Στο τέλος πιστεύουμε ότι θα αναγκαστεί να συμφωνήσει με το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων των δανειστών, καθώς οι όποιες συμφωνίες έχουν υπάρξει έως τώρα υποστηρίζουν μια τάση υποχώρησης της Ελλάδας.
Τέλος, ερωτηθείς για το αν οι επενδυτές από την Ασία θα έπρεπε να ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τόνισε ότι «σίγουρα είναι σημαντικό να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη».
Ο χειρισμός της ελληνικής κρίσης λειτουργεί συχνά ως δείκτης για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα γενικότερα στην Ευρωζώνη, καθώς λειτουργεί κάπως «σαν πείραμα», ανέφερε ο επικεφαλής της βρετανικής δεξαμενής σκέψης.
«Είναι σημαντικό λοιπόν να παρακολουθούν τις εξελίξεις, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν πλέον διαφορετική φύση από αυτά της υπόλοιπης Ευρωζώνης, αν και προέρχονται από την ίδια ρίζα», τόνισε παράλληλα.
Σχολίασε, δε, πως ένα Grexit θα ήταν ένα γεγονός μοναδικό, υπό την έννοια ότι δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο έως σήμερα, γεγονός που το καθιστά αβέβαιο γεγονός.
Το Open Europe εκτιμά ότι υπό οικονομική σκοπιά ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο, αν και εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν όσοι εμπλέκονται άμεσα, αλλά και έμμεσα.
Ο Mats Persson κατέληξε, ωστόσο, προειδοποιώντας ότι το πολιτικό πρόβλημα που θα προέκυπτε θα ήταν πολύ δυσκολότερα διαχειρίσιμο, καθιστώντας αβέβαιες και απρόβλεπτες τις συνέπειες στις αγορές, ειδικότερα σε αυτές που δεν έχουν μάθει να απορροφούν τους πολιτικούς κραδασμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης