Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Θέμα χρόνου το αρνητικό επιτόκιο του 10ετούς γερμανικού ομολόγου – Προειδοποιούν για στρεβλώσεις οι αναλυτές

FT: Θέμα χρόνου το αρνητικό επιτόκιο του 10ετούς γερμανικού ομολόγου – Προειδοποιούν για στρεβλώσεις οι αναλυτές
Η Ελβετία έγινε η πρώτη κυβέρνηση στην ιστορία που πούλησε ομόλογα 10ετούς διάρκειας με αρνητικά επιτόκια
Προς το μηδέν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οδεύουν τα επιτόκια 10ετούς δανεισμού της Γερμανίας, καθώς αυξάνοντας οι ανησυχίες σχετικά με τις βλαβερές παρενέργειες του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times, οι αποδόσεις των Bunds μειώθηκαν στο μόλις 0,16%, σε σύγκριση με το 0,54% κατά την έναρξη του έτους, και καθώς η ΕΚΤ εισέρχεται στο δεύτερο μήνα της ποσοτικής χαλάρωσης, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι θέμα χρόνου μέχρι οι αποδόσεις υποχωρήσουν κάτω από το μηδέν.
Η Ελβετία - μια πολύ μικρότερη αγορά που δεν είναι μέρος της ευρωζώνης - την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη κυβέρνηση στην ιστορία που πούλησε ομόλογα 10ετούς διάρκειας με αρνητικά επιτόκια, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τις στρεβλώσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αρνητικές αποδόσεις στη Γερμανία θα έχουν πολύ μεγαλύτερη συμβολική σημασία για την ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη.
Ο Steven Major, επικεφαλής έρευνας σταθερού εισοδήματος της HSBC, δήλωσε ότι οι αρνητικές αποδόσεις καθιστούν τις συμβατικές τεχνικές αποτίμησης περιττές.
"Είναι σαν εμπορεύματα, όπως τα βαρέλια πετρελαίου.
Σεν υπάρχει κουπόνι με τους επενδυτές να αναλαμβάνουν ένα ρίσκο για τη μελλοντική τους τιμή.
Το όλο θέμα δεν έχει λογική", αναφέρει ο Major.
"Πρόκειται για τις αναταράξεις από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ,  και θα είναι μια επέκταση της δυναμικής των τιμών που έχουμε ήδη δει," δήλωσε ο Peter Goves, στρατηγικός αναλυτής της Citigroup, η οποία έχει προβλέψει αρνητικές αποδόσεις των γερμανικών 10ετών μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
Πιέζοντας προς τα κάτω τα επιτόκια και με την εξασθένηση του ευρώ, η ΕΚΤ ελπίζει να αποτρέψει μια αποπληθωριστική ύφεση στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Ωστόσο, οι αρνητικές αποδόσεις σημαίνουν πως οι επενδυτές στην πραγματικότητα πληρώνουν για να δανείζουν τα χρήματά τους στις κυβερνήσεις με εγγυημένη απώλεια, εφόσον κατέχουν το ομόλογο μέχρι τη λήξη τους.
"Είναι ένας φόρος για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, επειδή δεν μπορούν να πάρει την απαιτούμενη απόδοση," δήλωσε ο Christopher Iggo, ανώτερος διευθυντής στην Axa Investment Managers.
Παρ 'όλα αυτά, πολλοί επενδυτές διστάζουν να πουλήσουν τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, επειδή δεν έχουν κατάλληλες εναλλακτικές θέσεις για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης