Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις επόμενες 17 ημέρες κρίνεται η τύχη της Ελλάδος - Ή συμφωνία ή χρεοκοπία με στάση πληρωμών και capital controls

Στις επόμενες 17 ημέρες κρίνεται η τύχη της Ελλάδος - Ή συμφωνία ή χρεοκοπία με στάση πληρωμών και capital controls
HSBC: Το σημείο... μηδέν για την ελληνική οικονομία είναι η 12η Μαΐου
Ο χρόνος της Ελλάδας πραγματικά λιγοστεύει.
Μέχρι τις 24 Απριλίου στο τακτικό Eurogroup ή το αργότερο στις 29 Απριλίου, σε πιθανό έκτακτο Eurogroup, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους πάνω στη λίστα των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να εκταμιευτεί η τελευταία δόση του δεύτερου πακέτου στήριξης.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε η ελληνική κυβέρνηση θα μείνει με "άδεια" ταμεία ενώ θα πρέπει να πληρώσει όχι μόνο μισθούς και συντάξεις, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών το Μάιο.
Όμως, τα μηνύματα των τελευταίων ημερών δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Η C. Lagarde ανέφερε πριν λίγες ημέρες ότι δεν είναι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ η γερμανική FAS, επικαλούμενη Ευρωπαίο αξιωματούχο, ανέφερε ότι υπήρξε απογοήτευσή του για τις διαπραγματεύσεις στο EuroWorking Group, χαρακτηρίζοντας τον Ελληνα εκπρόσωπο «ταξιτζή».
Σε αυτό το κλίμα το πρακτορείο Reuters, σε άρθρο του υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η Ελλάδα ίσως να «κάψει» την καλύτερη ευκαιρία της για μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος, με την αποξένωσή της από τους εταίρους της Ευρωζώνης, τη στιγμή που χρειάζεται περισσότερο την υποστήριξή τους.
Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο έως τις 20 Απριλίου, ώστε να υποβάλει μια αποδεκτή λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αυτό, θα δοθεί χρόνος και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αξιολογήσουν τις προτάσεις πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Ρίγα στις 24 Απριλίου.
Ωστόσο, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η ιστορία με την Ελλάδα δείχνει να μην έχει τέλος, αν και οσονούπω μπορεί να έχουμε κάποιες εξελίξεις.
Όλα δείχνουν πως η Ελλάδα θα υποχωρήσει, αποδεχόμενη μεταρρυθμίσεις συνολικής απόδοσης 10 δισ. ευρώ και μετατροπή των έκτακτων πηγών εσόδων σε επαναλαμβανόμενα.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, έρχεται στάση πληρωμών με μερική καταβολή συντάξεων και μισθών που δεν θα υπερβαίνουν τα 200 ευρώ κατ' άτομο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε ισχυρή κοινωνική έκρηξη και σε ραγδαία επιδείνωση της εικόνας της κυβέρνησης στην κοινωνία.
Την ίδια ώρα γνωρίζει ότι όλο αυτό το διάστημα η διαπραγματευτική της ικανότητα έχει δραστικά μειωθεί, λόγω της επιδείνωσης της οικονομίας.
Την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου του 2014 μέχρι Απρίλιο του 2015 χάθηκαν 28 με 30 δισ. καταθέσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα μηδενίστηκε, τα ταμειακά διαθέσιμα των περισσότερων δημοσίων οργανισμών μειώθηκαν κατακόρυφα, ενώ η οικονομία επανήλθε σε ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2015, περίπου -0,4% του ΑΕΠ.
Η κατάσταση της Ελλάδας έχει χειροτερέψει σημαντικά, ενώ καθολικά οι ξένοι οίκοι προειδοποιούν ότι χωρίς συμφωνία η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα βρεθεί σε καθεστώς default.
Την ίδια στιγμή,  ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW), Marcel Fratzscher εκτιμά ότι είναι η στιγμή να εξεταστεί τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος δεν θα λύσει τα προβλήματα της χώρας.
«Η Ελλάδα θα χρειαστεί οικονομική στήριξη για τα επόμενα τρία χρόνια», ανέφερε ο Fratzscher, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomeberg.
Μάλιστα, ο ίδιος υπολογίζει πως θα απαιτηθούν περί τα 30 με 40 δισ. ευρώ και θα έχει χρονική διάρκεια τρία χρόνια.
Ενα τρίτο πρόγραμμα θα συνοδεύεται απαραιτήτως με νέες μεταρρυθμίσεις και μέτρα, εξηγεί ο ίδιος, προειδοποιώντας πως για να εφαρμοστούν όλες οι αλλαγές, χρειάζεται χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση.

HSBC: Το σημείο... μηδέν για την ελληνική οικονομία είναι η 12η Μαΐου

Στις 12 Μαΐου αναμένει η HSBC να καταρρεύσει η ελληνική οικονομία, κατά την ημέρα όπου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πληρωμή δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 767 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την HSBC, η χώρα δεν μπορεί να βρει τα χρήματα εάν οι δανειστές της δεν δώσουν το «πράσινο φως», ώστε να αποδεσμευτεί μέρος των 7,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, πέρα από την δόση στο ΔΝΤ, αυτό το μήνα η Ελλάδα έχει και άλλες πληρωμές που πρέπει να κάνει το επόμενο διάστημα, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν θα καταφέρει  να ανταποκριθεί σε όλες της τις υποχρεώσεις.

Αναλυτικά:






Embedded image permalink

(πρώτη ενημέρωση 14 Απριλίου 2015, 00:23)

www.bankingbews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης