Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Επιστροφή πίσω στο 1980 για τους φτωχούς στην Ελλάδα

Washington Post: Επιστροφή πίσω στο 1980 για τους φτωχούς στην Ελλάδα
Οι πλούσιοι Έλληνες τα έχουν καταφέρει λίγο καλύτερα
Τα τελευταία επτά χρόνια η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας έχει εξαλείψει οποιαδήποτε πρόοδο κατάφεραν τα προηγούμενα 28 χρόνια να σημειώσουν οι φτωχοί της χώρας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκεφτεί πως πόσο ιστορική υπήρξε η ύφεση της Ελλάδας, σημειώνοντας μάλιστα ότι η οικονομία της μειώθηκε όσο περίπου και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης, ενώ η ανεργία έφτασε στο 28%.
Οι πόλεις, όπως σημειώνει ο συντάκτης, έχει γεμίσει με νέφος του χειμώνες, επειδή οι άνθρωποι της δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να θερμάνουν τα σπίτια τους με οποιονδήποτε άλλο τρόπο από το να καίνε ό, τι μπορούν να έχουν στα χέρια τους , συμπληρώνοντας πως «πιθανότατα μας δίνει την καλύτερη ρεαλιστική εικόνα για το πώς ήταν να ζεις την ύφεση της Ελλάδας».
Μάλιστα, παραθέτοντας και ένα διάγραμμα, δείχνει πόσα χρήματα είχαν οι Έλληνες, από το πλουσιότερο μέχρι το φτωχότερο 10%, μετά από τον υπολογισμό των φόρων και του πληθωρισμού τα τελευταία 40 χρόνια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρξε για όλους ένα μεγάλο άλμα μετά από τη χούντα, μία μεγάλη στασιμότητα από τα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι τα μέσα του '90, ένα ακόμη μεγαλύτερο άλμα , ειδικά ιδιαίτερα για τους πλούσιους, μετά από αυτό και στη συνέχεια,  η μεγάλη συντριβή που διαγράφει τα κέρδη 30 χρόνων, ή περισσότερα.
Σύμφωνα με την Washington Post, οι πλούσιοι Έλληνες τα έχουν καταφέρει λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους, με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους να πέφτει «μόνο» στο επίπεδο του 1985, όμως οι φτωχοί έχουν πέσει ακόμη περισσότερο, πίσω στο επίπεδο που βρίσκονταν το 1980.
Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται πως δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά μια ανθρωπιστική κρίση στα χέρια της.
Σημειώνεται δε, πως  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει αυτό ως προτεραιότητα,  προωθώντας ρυθμίσεις για σίτιση των φτωχότερων,  υγειονομική περίθαλψη και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.
Κατά το δημοσίευμα, ακόμη και με μια περιορισμένη νίκη  στον πρώτο γύρο του των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη, δεν είναι σαφές το από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση, ή ακόμη και το εάν η Αθήνα θα έχει τα κεφάλαια να αποπληρώσει τους δανειστές της.
Αναφέρεται ακόμη ότι όλη αυτή η αβεβαιότητα έχει "σκοτώσει" την εύθραυστη ανάκαμψη και έστειλε την οικονομία πάλι προς τα πίσω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης