Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Το Grexit θα ενισχύσει ή θα αποδυναμώσει την Ευρωζώνη;

Financial Times: Το Grexit θα ενισχύσει ή θα αποδυναμώσει την Ευρωζώνη;
"Tο Grexit θα λειτουργήσει ως ένα προειδοποιητικό σοκ"
Τις επιπτώσεις του Grexit στην πολιτική σκηνή των χωρών της Ευρωζώνης - και ιδίως των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου αναλύουν - οι Financial Times, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν πειστεί από την ΕΚΤ πως το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τους σύστημα είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να διασωθεί από μία τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Μάλιστα, όπως εξηγούν, η άτακτη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα λειτουργήσει ευεργετικά, καθώς θα διαδραματίσει ρόλο «πυροσβεστήρα» στις αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις του Νότου.
«Το Grexit θα λειτουργήσει ως ένα προειδοποιητικό σοκ, το οποίο πιθανώς θα επιφέρει την αποδυνάμωση των αντι-ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων» τονίζουν διάφοροι αναλυτές, μιλώντας στους Financial Times.
«Το Grexit δεν θα αποδειχθεί ωφέλιμο για το Pademos» συμπληρώνει χαρακτηριστικά το think tank European Council on Foreign Relations, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της ελληνικής εξόδου στην ισπανική πολιτική σκηνή.
«Δεν θεωρώ πως θα αποδειχθεί καταστροφικό, αλλά σίγουρα θα του στερήσει την ευκαιρία διακυβέρνησης της χώρας» υπερθεματίζει χαρακτηριστικά, αν και διαπιστώνει πως ήδη το Podemos έχει αρχίσει να κρατάει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν οι Financial Τimes, μία συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη – ακόμη και σε βάθος 10ετίας – ενδέχεται να ενδυναμώσει τα λαϊκιστικά κόμματα, όπως η Λίγκα του Βορρά και το Κίνημα 5 Αστέρων.
Αρκετά πράγματα θα κριθούν, υπογραμμίζει το βρετανικό δημοσίευμα, και από το εάν Ελλάδα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κυβερνητικές πηγές της Ιταλίας, διαμηνύουν πως το Grexit ενδέχεται να βάλει «φρένο» στην προοπτική πολιτικής ενοποίησης της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά της Πορτογαλίας, καθίσταται σαφές πως το Grexit θα είναι ανησυχητικό αλλά όχι τραγικό για την Λισαβόνα.
Πάντως, υπάρχουν και ορισμένοι, όπως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Valery Giscard d'Estaing, που τάσσονται υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης