Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

New York Times: Ο Τσίπρας πρέπει να είναι προσεκτικός στη Μόσχα - Δεν πρέπει να εμπιστευθεί τον Putin!

New York Times: Ο Τσίπρας πρέπει να είναι προσεκτικός στη Μόσχα - Δεν πρέπει να εμπιστευθεί τον Putin!
Σύμφωνα με τους NYT ο Τσίπρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί άθελά του από τον Putin με σκοπό να τορπιλιστεί η ενότητα της Ευρώπης
Να μην εμπιστευθεί τον πρόεδρο της Ρωσίας, V. Putin προειδοποιούν τον Αλέξη Τσίπρα με σημερινό άρθρο τους οι New York Times.
Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει πως εν μέσω των οξύτατων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να πέσει στην παγίδα του να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία κατά την επερχόμενη επίσκεψή του στη Μόσχα.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από δύσκολες προκλήσεις. Πρέπει να βρει τα χρήματα γι να αποπληρώσει χρέη, να τονώσει την κατεστραμμένη οικονομία της και να επαναδιαπραγματευθεί τις δανειακές συμφωνίες με τις άλλες χώρες στην ευρωζώνη. Δεδομένων των δυσκολιών αυτών, μπορεί να είναι δελεαστικό, αν και άστοχο, να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οικονομική ή άλλη στήριξη από τον Ρώσο πρόεδρο, V. Putin» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ωστόσο γίνεται αναφορά και στους στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που έχουν η Ελλάδα και η Ρωσία που βασίζονται εν μέρει στην κοινή θρησκεία της ορθοδοξίας.
Από την άποψη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον κ. V. Putin, όμως, η χρονική στιγμή της επίσκεψης του κ. Τσίπρα, μόλις μια ημέρα πριν την διορία για την καταβολή δόσης 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, καθώς και η κριτική που άσκησε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχουν δημιουργήσει σύμφωνα με τους NYT ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές του επιδιώξεις.
Η ανησυχία σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η Αθήνα εντείνεται από την πάγια τακτική του Putin να εκμεταλλεύεται προς όφελος του τα ρήγματα στο εσωτερικό της Ευρώπης. Πρόσφατα, η χώρα του έκλεισε ναυτική συμφωνία με την Κύπρο, τον περασμένο χρόνο Ρωσική τράπεζα δάνεισε χρήματα στο αντιευρωπαϊκό κόμμα της Lepen στη Γαλλία, ενώ η κυβέρνηση Orban στην Ουγγαρία έχει μετατραπεί σε στενό σύμμαχο του Κρεμλίνου.
Σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας συνάψει συμφωνίες οικονομικού ή επιχειρηματικού ενδιαφέροντος με τον Putin, θα μπορούσε να ψυχράνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του με τον πυρήνα της Ευρώπης ο οποίος επιθυμεί ένα κοινό μέτωπο εναντίον της Ρωσίας, τονίζει ο αρθρογράφος.
Το άρθρο των New York Times κλείνει με την σημείωση πως η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, καθώς και με μία προειδοποίηση προς τον κ. Τσίπρα, o οποίος «πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην χρησιμοποιηθεί άθελά του από τον Putin με σκοπό να τορπιλιστεί η ενότητα της Ευρώπης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης