Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Το φάντασμα του Grexit στοιχειώνει την Αθήνα - Mη συμφωνία ισούται με capital controls

FT: Το φάντασμα του Grexit στοιχειώνει την Αθήνα - Mη συμφωνία ισούται με capital controls
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα σταδιακά να ξεμείνει από ευρώ»
Το φάντασμα του Grexit στοιχειώνει και πάλι την Αθήνα προειδοποιούν οι Financial Times, τονίζοντας πως τα ταμειακά διαθέσιμα της Αθήνας εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς.
«Το Grexit είναι μία λέξη που βρίσκεται ξανά στα χείλη της Ευρώπης» τονίζει το βρετανικό δημοσίευμα.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, ακόμη και εάν η Ελλάδα αποπληρώσει τα 450 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ, θα δυσκολευτεί αρκετά ώστε να αντεπεξέλθει στις μεγαλύτερες δόσεις που έπονται τις επόμενες εβδομάδες.
«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους, οι προοπτικές χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ θα αυξηθούν στα επίπεδα του 2012» σημειώνει εν συνεχεία.
Πάντως, σπεύδει να υπογραμμίσει πως το Grexit θα αποδειχθεί μία αρκετά περίπλοκη και επίπονη διαδικασία.
«Δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Επίσης, η Ελλάδα δεν φαίνεται να επιθυμεί εθελοντικά να αποχωρήσει» αναγνωρίζει ο Benedict James, στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας Linklaters.
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα σταδιακά να ξεμείνει από ευρώ» υπερθεματίζει.
Δεδομένων των δυσκολιών ενός Grexit, οι Financial Times παραθέτουν τις επιλογές της Ελλάδας σε περίπτωση μη άμεσης συμφωνίας με την Ευρωζώνη.

Capital Controls
Ένα από τα σενάρια φέρουν την Ελλάδα να παραμένει στο ευρώ, δοκιμάζοντας τα όρια των κανόνων της Ευρωζώνης.
Αυτό φυσικά, θα προϋποθέτει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική έξοδος χρημάτων από τις ελληνικές τράπεζες.
Όμως, μία τέτοια κίνηση αντιβαίνει, εξηγούν οι Financial Times, σε μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. – την ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων!
Πάντως, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιτρέπουν την επιβολή προσωρινών μέτρων, προκειμένου να διατηρηθεί η δημόσια ασφάλεια.
Κάτι, το οποίο έλαβε χώρα και στην Κύπρο το 2013, υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα.
Φυσικά, όλα τα άνωθεν προϋποθέτουν την απουσία μία ξεκάθαρης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης.

Χρέος ή συντάξεις
Στο δημοσιονομικό επίπεδο, η Ελλάδα θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των πιστωτών και στην καταβολή συντάξεων και μισθών.
«Το να είσαι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας πρέπει να είναι η δυσκολότερη δουλειά του κόσμου» σχολιάζει ο R. Cluse, επικεφαλής αναλυτής της UBS.
«Αν και η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη να αποφασίσει, εντούτοις η εποπτεία της ΕΚΤ αλλάζει τα πράγματα» σημειώνει ο G. Wolff, διευθυντής του Bruegel.
Άλλωστε, η μη αποπληρωμή των πιστωτών θα εγείρει πανικό μεταξύ των καταθετών, επιταχύνοντας το ρυθμό των εκροών, προσθέτει ο Αθ. Βαμβακίδης, οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch.
«Σε ένα τέτοιο σενάριο, η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει capital controls και να κλείσει για ένα διάστημα τις τράπεζες» εξηγεί χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης