Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBH: Συνεχίζεται το «παιχνίδι δειλίας» Ελλάδας – πιστωτών – Δύο συμβάντα κλειδιά για την Αθήνα εν όψει

BBH: Συνεχίζεται το «παιχνίδι δειλίας» Ελλάδας – πιστωτών – Δύο συμβάντα κλειδιά για την Αθήνα εν όψει
Σημαντικές για την BBH η δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων την 8η Απριλίου και η αποπληρωμή προς το ΔΝΤ ποσού 460 εκατ. ευρώ την 9η Απριλίου
Συνεχίζεται το «παιχνίδι δειλίας» μεταξύ Ελλάδας – πιστωτών, σημειώνει σε σημείωμά της η Brown Brothers Harriman, η οποία υπογραμμίζει τις πιέσεις που εξακολουθεί να δέχεται η Αθήνα, η οποία δεν επιτύχει ακόμη μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους ύστερα από την υποβολή τεσσάρων διαφορετικών μεταρρυθμιστικών προτάσεων.
Παράλληλα, τονίζει ότι την τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται δύο σημαντικά γεγονότα για την Ελλάδα, με πρώτο τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων και δεύτερο την αποπληρωμή ποσού 460 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Όσον αφορά την έκδοση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων, σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να προμηθευτούν περιορισμένο αριθμό, δεδομένων των περιορισμών που έχουν σχετικά με τα κεφάλαια του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, ELA.
Όπως σημειώνει, έλληνες αξιωματούχοι εμφανίζονται να ελπίζουν σε περισσότερες «ευγενικές χειρονομίες» από Κίνα και ίσως τη Ρωσία.
Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση άμβλυνε τη στάση της στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και ειδικά όσον αφορά τον ΟΛΠ, σημειώνει, η Κίνα ίσως να έχει αγοράσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ ελληνικά έντοκα γραμμάτια σε μια δυο δημοπρασίες.
Όσον αφορά την αποπληρωμή ποσού 460 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, σημειώνεται ότι οι απειλές που υπήρξαν την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αποτελούν μέρους του «παιχνιδιού δειλίας», προσθέτοντας ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη η αξιοποίηση μιας περιόδου χάριτος.
«Φαίνεται πλέον πιο ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ», αναφέρεται και προστίθεται ότι «η Ελλάδα υπέβαλε την τέταρτη μεταρρυθμιστική της πρόταση την περασμένη εβδομάδα και η κάθε μία έχει γίνει αποδεκτή καλύτερα από την προηγούμενη».
Μετά την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ την 9η Απριλίου, η πίεση θα μετατεθεί ως προς έντοκα γραμμάτια που πλησιάζει η λήξη τους, πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περί τα τέλη του μηνός και στα μισά του δρόμου για τη λήξη της τετράμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης που συμφωνήθηκε την 20ή Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης