Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το ζήτημα του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θέτει στην Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης

Το ζήτημα του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θέτει στην Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης
Ρωτά αν θα μπει τέλος στον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό, που διαβρώνει την παραγωγική βάση φτωχότερων χωρών
Το ζήτημα του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θέτει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κάτι που όπως σημειώνει οδηγεί σε διάβρωση της φορολογικής και παραγωγικής βάσης των φτωχότερων χωρών.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του μνημονεύει την ενδελεχή έρευνα που έχει ξεκινήσει η Κομισιόν τα τελευταία χρόνια σχετικά με «τα φορολογικά συστήματα κρατών μελών, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προσφέρονται, με έμμεσο τρόπο, κρατικές ενισχύσεις σε πολυεθνικές εταιρείες, μέσω προτιμησιακής φορολογικής αντιμετώπισής τους» και συγκεκριμένα όσον αφορά «τη φορολογική αντιμετώπιση των εταιρειών Apple (Ιρλανδία), Starbucks (Ολλανδία), Fiat Finance & Trade (Λουξεμβούργο) και Amazon (Λουξεμβούργο), τη φορολογική συμφωνία (excess profit) που προσφέρει το Βέλγιο, το ειδικό καθεστώς φορολόγησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύει σε 10 χώρες της Ε.Ε.».
Εν συνεχεία, αφού τονίζει ότι «ο ιδιότυπος φορολογικός ανταγωνισμός που ισχύει στην Ε.Ε. έχει οδηγήσει στην παγίωση ενός καθεστώτος αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών μελών, με τελικό αποτέλεσμα τόσο τη διάβρωση της παραγωγικής και βιομηχανικής βάσης των φτωχότερων χωρών στην Ένωση, όσο και τον περιορισμό των φορολογικών εσόδων», ζητά από την Κομισιόν να ενημερωθεί σχετικά με τις «έρευνες για πιθανή παραβίαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων που διεξάγει η Κομισιόν».
Επίσης, ρωτά εάν «διαθέτει η Κομισιόν την πολιτική βούληση να βάλει ένα τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό ισχυρών επιχειρήσεων και κρατών μελών, προτείνοντας συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης