Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Στα… άκρα η σύγκρουση Eldorado Gold και Λαφαζάνη - Σε κίνδυνο το project στις Σκουριές

FT: Στα… άκρα η σύγκρουση Eldorado Gold και Λαφαζάνη - Σε κίνδυνο το project στις Σκουριές
Η Eldorado «σκόνταψε» πάνω στον Παναγιώτη Λαφαζάνη
Τις λεπτομέρειες της διαμάχης μεταξύ της Eldorado Gold και της νέας ελληνικής κυβέρνησης σκιαγραφούν οι Financial Times, προειδοποιώντας πως οι δύο πλευρές οδηγούνται σε πλήρη ρήξη.
Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, η καναδική Eldorado είχε συντελέσει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση του project των 1 δισ. ευρώ στις Σκουριές της Χαλκιδικής – μία τοποθεσία, η οποία φημίζεται για τα πλούσια κοιτάσματα χρυσού.
Όμως, η Eldorado «σκόνταψε» πάνω στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον νέο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Όσοι είναι υπέρ της επένδυσης, προτάσσουν τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, ιδίως σε μία περίοδο, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας.
Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Λαφαζάνης έχει εστιάσει στην ανάκληση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Eldorado, προκειμένου να ακυρωθεί η εξόρυξη του χρυσού.
«Όντας γνήσιος Κομμουνιστής, ο Λαφαζάνης πιστεύει πως οι ιδιωτικές εταιρείες θα πρέπει να εξαιρούνται από την αξιολόγηση των πηγών ενέργειας της χώρας» επισημαίνουν οι Financial Times.
«Είμαστε 100% εναντίον της Eldorado και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε έννομο μέσο για να σταματήσουμε το project» είχε διαμηνύσει ο Λαφαζάνης, όταν ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.
«Θα επαναξιολογήσουμε πλήρως τις άδειες» είχε προσθέσει, πράγμα το οποίο έπραξε, αναστέλλοντας την άδεια της Eldorado να κόβει δέντρα του δάσους των Σκουριών.
Ας σημειωθεί πως η καναδική εταιρεία αναπτύσσεται επίγεια και όχι υπόγεια εξόρυξη χρυσού, γεγονός που απαιτεί την αποψίλωση μεγάλου μέρους του δάσους, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις.
«Εξακολουθούμε να πληρούμε τους όρους της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο. Αυτός που την παραβιάζει είναι η νέα κυβέρνηση» υπογραμμίζει ο P. Wright, εκτελεστικός διευθυντής της Eldorado.
«Η Χαλκιδική προσφέρει μεγάλα αποθέματα χρυσού και τεράστιες ευκαιρίες ώστε να αναπτυχθούν νέα projects» τονίζει εν συνεχεία.
Όσον αφορά την τοπική γνώμη, οι Financial Times κάνουν λόγο για αμφίρροπη μάχη, καθώς αρκετοί αντιδρούν στην εξόρυξη, αλλά και πλήθος κατοίκων εργάζεται για λογαριασμό της εταιρείας.
«Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τουριστικά την Χαλκιδική και όχι να επιτρέψουμε στις εταιρείες να καταστρέψουν το περιβάλλον» τονίζει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Κ. Ιγγλέζη.
«Κανένας επενδυτές θα δεν έλθει στην Ελλάδα, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να είναι τόσο εχθρική στις επενδύσεις» σημειώνει καταλήγοντας ο επικεφαλής της Eldorado.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης