Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Irish Times: Η Ελλάδα στρέφεται στον Putin, λόγω των αμφιβολιών για τις αποπληρωμές χρέους

Irish Times: Η Ελλάδα στρέφεται στον Putin, λόγω των αμφιβολιών για τις αποπληρωμές χρέους
Πρόκειται για μια συνηθισμένη επίσκεψη ή μια στροφή προς τη Ρωσία για οικονομική ενίσχυση σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τους ευρωπαίους αξιωματούχους καταρρεύσουν εντελώς, διερωτάται η αρθρογράφος
Καθώς μια συμφωνία της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της παραπαίει και η προοπτική μιας χρεοκοπίας αρχίζει να διαφαίνεται, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ετοιμάζεται να συναντήσει τον ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, την επόμενη εβδομάδα.
Η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση, επισημαίνεται σε άρθρο των Irish Times, εγείρει ερωτήματα.
Πρόκειται για μια συνηθισμένη επίσκεψη στο πλαίσιο της πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ή μια στροφή προς τη Ρωσία για οικονομική ενίσχυση σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τους ευρωπαίους αξιωματούχους καταρρεύσουν εντελώς, διερωτάται η αρθρογράφος, Liz Alderman.
Η Ελλάδα, επισημαίνεται, δήλωσε στους πιστωτές της την Τετάρτη ότι θα μείνει από χρήματα την 9η Απριλίου (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι ειπώθηκε κάτι τέτοιο στη συνεδρίαση του Euro Working Group), ενώ απηύθυνε αίτημα για αποδέσμευση χρημάτων πριν από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, το οποίο απορρίφθηκε, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει ποσό 7,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, αν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει.
Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Αθήνα δεν θέλει να εφαρμόσει τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Πάντως από την πλευρά της ευρωζώνης τονίζεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση χρημάτων την 9η Απριλίου.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο Putin, ενώ αρχικώς είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο, εν συνεχεία επισπεύσθηκε και θα λάβει χώρα την 8η Απριλίου, καθώς η Αθήνα ήρθε σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τους όρους τις αποδέσμευσης των χρημάτων, χωρίς τα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε είτε να χρεοκοπήσει είτε να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ.
Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα εμφανίζεται από την Αθήνα ως μια επίσκεψη ρουτίνας για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ορισμένοι έλληνες αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η Αθήνα ίσως να επιχειρήσει να διακριβώσει αν η Ρωσία, που και η ίδια αντιμετωπίζει προβλήματα με την Ευρώπη λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, θα ήταν διατεθειμένη να βοηθήσει, αν η Ευρώπη δεν κάνει πίσω.
Σύμφωνα με τον Simon Tilford του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων (Center for European Reform), στο Λονδίνο, πρόκειται για μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη προκειμένου να κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα, για να προσθέσει ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που μπορεί να καταλήξει σε φιάσκο.
«Φλερτάροντας με τη Ρωσία, είναι σίγουρο ότι ανταγωνίζεται την υπόλοιπη Ευρωζώνη», σημειώνει και προσθέτει ότι «θα το κάνει πιο δύσκολο για αυτούς στη Γερμανία που αντιμάχονται για μια πιο συμφιλιωτική στάση έναντι της Ελλάδας».
Παράλληλα, σημειώνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προσφέρει πολύ λίγα για να καθησυχάσει του Έλληνες, όμως δεν είναι σε θέση να παρέχει στην Αθήνα τα χρήματα που χρειάζεται για να μείνει στη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης