Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην εφορία τα ανείσπρακτα ενοίκια - Αφορολόγητο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας - Επιβεβαίωση bankingnews

Στην εφορία τα ανείσπρακτα ενοίκια - Αφορολόγητο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας - Επιβεβαίωση bankingnews
«Βαβέλ» με το ΦΠΑ στα νησιά
(upd)Ρύθμιση - ανάσα για περίπου 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κινδύνευαν να φορολογηθούν με συντελεστές 11% -33% για ανείσπρακτα ενοίκια, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη διαβεβαίωσε χθες το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ότι σύντομα θα προωθήσει στη Βουλή τροπολογία με την οποία επανέρχεται η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.
Όπως ανέφερε η κ. Βαλαβάνη σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, χαρακτήρισε «άδικη» την ισχύουσα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να φορολογηθούν ακόμα και για ανείσπρακτα ενοίκια.
Σχετική εγκύκλιο εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
«Η ΓΓΔΕ έχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, οι εγκύκλιοι που εκδίδει δεν εγκρίνονται από την υπουργό» είπε η κ. Βαλαβάνη προσθέτοντας ότι «όταν συνειδητοποιήσαμε τι σημαίνει η εγκύκλιος είπαμε ότι πρέπει να παρέμβουμε σε αυτή την άδικη ρύθμιση».
Επειδή ο νόμος αλλάζει όμως μόνο με νόμο (και όχι με εγκυκλίους) θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή σχετική διορθωτική τροπολογία.
Επί της διαδικασίας, όπως διευκρίνιζαν στη συνέχεια αρμόδιες πηγές, όσοι δεν έχουν εισπράξει ενοίκια , θα πρέπει να απευθυνθούν στις Δ.Ο.Υ (μετά την έκδοση σχετικής εγκυκλίου) για να υποβάλλουν χειρόγραφα αίτηση εκχώρησης των ενοικίων αυτών στο Δημόσιο. Έτσι θα γλιτώσουν το φόρο.

Ο ΕΝΦΙΑ

Στην ίδια συνάντηση η κ. Βαλαβάνη, έδωσε περισσότερες πληροφορίες και για τη φορολογία ακινήτων, μετά την διαφαινόμενη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).
Ανέφερε ότι «ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει φέτος, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών» και διευκρίνισε ότι το όποιο αφορολόγητο όριο αποφασιστεί τελικά θα αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο την πρώτη κατοικία.
Το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε ότι με βάση τα στοιχεία του Ε9 δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποια από τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου συνιστούν πρώτη κατοικία και έτσι αλλάξει αναγκαστικά η εξαγγελία για καθιέρωση αφορολογήτου πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ αν το αφορολόγητο όριο μπει στα 50.000 ευρώ, το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο. Μια τέτοια εξέλιξη, στο βαθμό που παραμείνει αναλλοίωτος ο εισπρακτικός στόχος του νέου φόρο ακινήτων (στα 2,650 δισ. ευρώ όπως ο ΕΝΦΙΑ) θα σήμαινε μεγάλες επιβαρύνσεις για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς «θα ήταν απαράδεκτο και ολέθριο, οι ήδη υψηλά φορολογούμενοι ιδιοκτήτες να κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά λόγω της θέσπισης αφορολογήτου, τα οποία και θα αδυνατούν να καταβάλουν. Ένας τέτοιος υψηλός φόρος μπορεί να εισπραχθεί μόνον όταν πληρώνουν όλοι όσοι κατέχουν ακίνητη περιουσία, έστω και από λίγο.
«Όταν λέμε να πληρώνουν όλοι, εννοούμε όλοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ΦΠΑ

Όσον αφορά στο ΦΠΑ, σε διαφορετικό μήκος κύματος συνεχίζουν να κινούνται οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.
Ενώ ο κ. Βαρουφάκης δεσμευόταν από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα συνυπογράψει «καμία αύξηση ΦΠΑ στα νησιά», η κ. Βαλαβάνη επέμεινε στην άποψη που έχει εκφράσει εδώ και καιρό, για το φόρο στα «κοσμικά» νησιά.
Είναι απολύτως βάσιμο να καταργηθεί η έκπτωση στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ανέφερε η κ. Βαλαβάνη, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν δυσκολίες στον γεωγραφικό διαχωρισμό.
Όπως εξήγησε δεν γίνεται να καταργηθεί η έκπτωση μόνο για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, και να παραμείνει το ειδικό καθεστώς για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

H ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ: Σταματάει η απαράδεκτη ρύθμιση για την φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων
η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία θα τίθετο σε εφαρμογή από φέτος και θα φορολογούσε σε ποσοστό 11-33% τα ανείσπρακτα ενοίκια χιλιάδων ιδιοκτητών καταργείται.
Αυτό δήλωσε χθες η Αν. Υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη με αφορμή συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης