Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Ελληνικές μεταρρυθμίσεις, δρόμος προς τη σωστή κατεύθυνση ή προς την καταστροφή;

CNBC: Ελληνικές μεταρρυθμίσεις, δρόμος προς τη σωστή κατεύθυνση ή προς την καταστροφή;
Εξακολουθούν να υφίστανται οι φόβοι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ζώνης του ευρώ
Αν και η Ελλάδα υπέβαλε μια ενημερωμένη λίστα μεταρρυθμιστικών προτάσεων, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται οι φόβοι ότι η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δυσκολεύεται να εξασφαλίσει συναίνεση.
Το περιεχόμενο της λίστας των νέων μεταρρυθμίσεων αντιπροσωπεύει για τους αναλυτές της Barclays Capital ένα σαφές βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μια μερική παραχώρηση προς τους ευρωπαίους εταίρους στη συνεχιζόμενη διένεξη σχετικά με τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί ως μέρος του προγράμματος διάσωσης.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, από τη στιγμή που εξελέγη η νέα ελληνική κυβέρνηση τον Ιανουάριο, η οποία είχε υποσχεθεί ότι θα βάλει τέλος στη λιτότητα, οι τόνοι στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας έχουν αλλάξει, αυξάνοντας τους φόβους ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια πτώχευση της Ελλάδας σχετικά με την αδυναμία ανταπόκρισής της στις δανειακές υποχρεώσεις της, αλλά και σε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα ακόμη χρειάζεται την εξωτερική οικονομική βοήθεια και ειδικά τα 7,2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του προγράμματος διάσωσης, που ελπίζει ότι θα ξεκλειδωθούν από τους διεθνείς πιστωτές της.
Μέχρι τώρα, η Ελλάδα έχει λάβει δύο πακέτα διάσωσης συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ.
Οι πιστωτές της χώρας επιμένουν να πιέζουν τους έλληνες πολιτικούς να φθάσουν σε έναν συμβιβασμό.
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξηση την έκτακτη ρευστότητα προς την Ελλάδα κατά 700 εκατ. ευρώ, στα 71,8 δισ. ευρώ, με τους στρατηγικούς αναλυτές της Rabobank να κάνουν λόγο για μια στρατηγική όπου η ρευστότητα προς την Ελλάδα διανέμεται πολύ αυστηρά.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Ελλάδα, παρά τις περικοπές κυβερνητικών δαπανών, υποφέρει από τα μειούμενα φορολογικά έσοδα, κάτι που σημαίνει ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα είναι χειρότερα από αυτά των στόχων και με το έλλειμμα να αυξάνει στα τέλη του Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ αισιόδοξα σχετικά με το πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαπάτης.
«Δεδομένης της ιστορικής δυσκολίας (πρόσφατα επιδεινώθηκε) που η ελληνική κυβέρνηση έχει βιώσει όσον αφορά την είσπραξη των φορολογικών εσόδων, υπάρχει αξιοσημείωτη αβεβαιότητα κατά πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα ώστε να τηρηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί», σημειώνει αναλυτής της Barclays Capital.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης