Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Είναι η Ρωσία η τελευταία ελπίδα επιβίωσης της Ελλάδας;

CNBC: Είναι η Ρωσία η τελευταία ελπίδα επιβίωσης της Ελλάδας;
Ευρείας κλίμακας οι συνέπειες σε περίπτωση που η Ελλάδα συμφωνήσει μια οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία
Καθώς τα χρηματικά διαθέσιμα της Ελλάδας μειώνονται και οι σχέσεις της με την υπόλοιπη Ευρώπη φαίνεται να βαίνουν εντεινόμενες, η Ρωσία αρχίζει να φαίνεται ως η τελευταία ελπίδα της χώρας για την οικονομική της επιβίωση.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, στο οποίο επισημαίνεται ότι λόγω της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον ρώσο πρόεδρο, Vladimor Putin, που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Απριλίου, αυξάνονται οι εικασίες ότι ίσως μια προσφορά βοήθειας από τη Ρωσία να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων.
Από την πλευρά της Ρωσίας έχει ειπωθεί ότι επιθυμεί να προσφέρει στην Ελλάδα χρήματα, όμως η Ελλάδα ήταν κολλημένη στη βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως όλα αυτά ήταν πριν η χώρα φλερτάρει με τη χρεοκοπία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα τωρινά δεδομένα, η Ελλάδα αναμένει να λάβει την τελευταία δόση από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ προβλέπεται ότι μπορεί να ξεμείνει από χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου.
Η πίεση έχει αυξηθεί ασφυκτικά για την Αθήνα προκειμένου να παρουσιάσει μια αξιόπιστη λίστα μεταρρυθμίσεων, ώστε να απελευθερωθούν τα κεφάλαια της τελευταίας δόσης, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η λίστα που παρουσιάστηκε την Παρασκευή δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους πιστωτές, με αποτέλεσμα η βοήθεια να παραμένει κλειδωμένη.
Η Ελλάδα βασίζεται στην τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης, καθώς μέσα στον Απρίλιο πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από αποπληρωμές, με πρώτη στις 9 Απριλίου προς το ΔΝΤ.
Παράλληλα, ο χρόνος εκπνέει και για το πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο επεκτάθηκε τον Φεβρουάριο για τέσσερις μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη την 8η Απριλίου του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα κρίνεται επίκαιρη και θα μπορούσε να παρέχει στην Ελλάδα κάποια οικονομική βοήθεια, προσφορά άλλωστε που είχε υπάρξει και στο παρελθόν.
Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο, λίγο μετά την εκλογή του Αλ. Τσίπρα, σε δηλώσεις του στο CNBC ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov, είχε αναφέρει ότι η Ρωσία θα σκεφτόταν να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Έλλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή.
Ο Zsolt Darvas, μέλος της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Bruegel, επισημαίνει σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο σήμερα, Τρίτη, ότι αν η Ελλάδα πάει στη Ρωσία για χρήματα, αυτό θα έχει ευρείες συνέπειες.
Προσθέτει δε, ότι «πραγματικά ελπίζω και εκτιμώ ότι ο Τσίπρας και τα άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρώπης και το μέλλον της είναι μέσα στην Ευρώπη».
«Αν η Ελλάδα αγνοήσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και πάει στη Ρωσία για χρήματα, αυτό θα μπορούσε να έχει ευρείας κλίμακας συνέπειες», σημειώνει, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της.
Η πιθανότητα η Ελλάδα να συνάψει κάποια συμφωνία με τη Ρωσία είναι μικρή, εκτιμά, αν και το Κρεμλίνο είναι πιθανό να επαναλάβει την προσφορά του για οικονομική βοήθεια.
Η Ελλάδα, σημειώνει, θα έπρεπε να το σκεφθεί διπλά πριν συμφωνήσει.
«Η πιθανότητα η Ελλάδα να λάβει βοήθεια από τη Ρωσία είναι μηδενική», επισημαίνει ο Zsolt Darvas, προσθέτοντας ότι είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί.
Τέλος, σημειώνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πρόγραμμα, ύψους περί τα 30-40 δισ. ευρώ, που θα εκτείνεται μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.
Ο Wolfango Piccoli, διευθύνων σύμβουλος της Teneo Intelligence, σε σημείωμά του τη Δευτέρα ανέφερε ότι η επίλυση των χρηματοδοτικών προβλημάτων της Ελλάδας πριν από το Πάσχα φαίνεται απίθανη, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις αν επιθυμεί να λάβει τα χρήματα.
«Ακόμη και αν υπάρξει μια πρωταρχική συμφωνία σχετικά με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα, είναι απίθανο οι πιστωτές να συμφωνήσουν στην απελευθέρωση της βοήθειας πριν μια πρώτη μερική δράση από την κυβέρνηση στην Αθήνα», σημειώνει.
Προσθέτει δε, ότι «με την ΕΚΤ επίσης απίθανο να μαλακώνει τη στάση της έναντι της Ελλάδας, η χώρα θα πρέπει να φέρει τουλάχιστον μερικά από τα μέτρα προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης