Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρα 3,7 δισ. στην ελληνική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις - Άμεσα η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, επανέρχεται το θέμα του χρέους

Μέτρα 3,7 δισ. στην ελληνική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις - Άμεσα η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, επανέρχεται το θέμα του χρέους
Αναβάλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις
(upd3)Μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές και βρίσκεται τώρα υπό εξέταση στο Brussels Group.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα μέτρα αυτά έχουν ως εξής:
- 725 εκατ. ευρώ από τα εμβάσματα του εξωτερικού
- 350 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ
- 350 εκατ. ευρώ από τις άδειες των καναλιών
- 600 εκατ. ευρώ από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ταμεία
- 300 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
- 270 εκατ. ευρώ από την τυχερή απόδειξη (λοταρία)
- 250 εκατ. ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και καπνικά προϊόντα
- 225 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού
- 200 εκατ. ευρώ από τον ηλεκτρονικό τζόγο
- 326 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αναβολής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις
- 1,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις από ΟΛΘ, ΟΔΙΕ και περιφερειακά αεροδρόμια
Μεταξύ άλλων στη λίστα μεταρρυθμίσεων προβλέπεται αποκλεισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Μακροοικονομικά

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη 1,4% για το 2015, έναντι πρότερης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,9%, που είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στα τέλη του 2014, από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η πολιτική αβεβαιότητα έχει αυξημένο αρνητικό αντίκτυπο σε όρους κατανάλωσης και επενδύσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Η ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Η ανάπτυξη της οικονομίας θα ισχυροποιηθεί το 2016, με την αύξηση του ΑΕΠ να υπολογίζεται στο 2,9%, λαμβάνοντας ώθηση από την ενίσχυση της κατανάλωσης και την τόνωση των επενδύσεων.
Η ανεργία το 2015 εκτιμάται στο 23,4%, έναντι πρόβλεψης 22,6% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Το 2016 προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας στο 21,1%.
Το 2015 αναμένεται να είναι έτος αποπληθωρισμού, με τις τιμές παραγωγού να εκτιμώνται στο -0,5%, έναντι πρόβλεψης για 0,3% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Το 2016 αναμένεται να τερματιστεί ο αποπληθωρισμός, με τον πληθωρισμό να τοποθετείται στο 0,6%, έναντι πρότερης πρόβλεψης για άνοδό του στο 1,1%.

Δημοσιονομικά

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1,2% κατά το τρέχον έτος, 2015, ίσως ακόμη και να φτάσει το 1,5%, υπό την προϋπόθεση ότι θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα δημοσιονομικής φύσεως ύψους 3,7 δισ. ευρώ, στα οποία θα περιλαμβάνονται και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Οι ανωτέρω εκτιμήσεις εναπόκεινται στην άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, προκειμένου να μπει τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα.

Ιδιωτικοποιήσεις

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε υποβάθμιση του στόχου για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Ο νέος στόχος για το 2015 τίθεται στα 1,5 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 700 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο των 2,2 δισ. ευρώ που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας.
Οι βασικές ιδιωτικοποιήσεις που θα πρέπει είτε να προχωρήσουν, είτε να ολοκληρωθούν θα είναι: ΟΛΠ, ΟΔΙΕ και περιφερειακά αεροδρόμια.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του 67% του ΟΛΠ - του ποσοστού που θα τεθεί προς πώληση - ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την προσφορά για τον ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ κατέθεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο την υψηλότερη, ήτοι στα 40,5 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την 40ετή αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, η κοινοπραξία Fraport - Slentel κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο προσφορά ύψους 1,23 δισ. ευρώ και ετήσια καταβολή 22,9 εκατ. ευρώ για όλα τα έτη της αξιοποίησης.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάθεση οκτώ (8) νομοσχεδίων, που να προβλέπουν την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ως εξής:
1. Ενίσχυση αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
2. Τερματισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
3. Εκσυγχρονισμός Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και κατάργηση φοροαπαλλαγών.
4. Εισαγωγή συστήματος που προβλέπει τον συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών κράτους και ιδιωτών.
5. Κατάθεση νόμου για τον προϋπολογισμό που θα βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
6. Εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
7. Εφαρμογή νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, με στόχο τη μεγαλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και την εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος κατάθεσης, για την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης.
8. Ενίσχυση της αξιοπιστίας και της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Χρέος

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί, μέσω της επιστροφής της οικονομίας στην ανάπτυξη, με όχημα τις επενδύσεις.
Εστιάζοντας την προσοχή του σε όσα θα συμβούν μετά τον Ιούνιο του 2015, οπότε και εκπνέει η τετράμηνη παράταση του προγράμματος, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει μια νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία θα στοχεύει και στην παραγωγή κατάλληλων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσω μιας σειράς (ενός μενού) έξυπνων ανταλλαγών χρέους (smart swaps), που θα περιλαμβάνουν και ομόλογα που συνδέονται με την ανάπτυξη, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Επενδυτικό πρόγραμμα

Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει τη σύσταση ενός επενδυτικού προγράμματος, με συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank - EIB).

Κόκκινα δάνεια

Τη σύσταση μιας bad bank (κακή τράπεζα), στην οποία θα μεταφερθεί ποσοστό των κόκκινων δανείων, προβλέπει, επίσης η λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που έχει αποσταλεί στους δανειστές.
Ειδικότερα, στη λίστα περιλαμβάνεται πρόταση για τη σύσταση μιας bad bank για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία έχουν επιστραφεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF.

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Υπάρχει και δεύτερη λίστα μεταρρυθμίσεων - Κανονικά η αποπληρωμή του ΔΝΤ στις 9/4 - ΕΝΦΙΑ και το 2015

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή της δόσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 9 Απριλίου, διαβεβαιώνουν κορυφαίοι αξιωψματούχοι του υπουργείου Οικονομικών.
Σχολιάζοντας βασικά σημεία της ελληνικής λίστας των μεταρρυθμίσεων, οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι υπάρχει και νέα λίστα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η οποία δεν έχει γνωστοποιηθεί.
Ταυτόχρονα εξηγούν ότι έχει συνταχθεί και οδηγός ερωταπαντήσεων, βασιζόμενος στις επιστολές που είχε αποστείλει στους δανειστές η προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει, αλλά δεν αποκλείεται να παραμείνει για το τρέχον έτος, 2015, ενώ επισημαίνουν ότι το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί σταδιακά στα 12.000 ευρώ, όχι άμεσα.
Ταυτόχρονα διαψεύδουν ότι έχει υπάρξει σκέψη για αύξηση της φορολογίας σε ποτά και τσιγάρα.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα στην εισπραξιμότητά του, αλλά διαμηνύουν πως δεν τίθεται αύξησης του ΦΠΑ, αλλά παρεμβάσεων με στόχο την αύξηση των εισπράξεων.

Μαξίμου: Αδειάζει το ΥΠΟΙΚ - Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί άμεσα από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

Αποστάσεις από όσα αποκάλυπταν νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, περί πιθανής διατήρησης του ΕΝΦΙΑ και το 2015, λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα, διαμηνύουν κορυφαίες πηγές του Μαξίμου, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που αφορούσαν σε διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.
Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους οι κυβερνητικές πηγές.
Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, προσθέτουν.

Μ.Χ. - Μ.Φ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης