Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι βρετανικές τράπεζες υποβάλλονται σε stress test με δυσμενή σενάρια για την Ευρωζώνη αλλά οι ευρωπαϊκές… όχι

tags :
Οι βρετανικές τράπεζες υποβάλλονται σε stress test με δυσμενή σενάρια για την Ευρωζώνη αλλά οι ευρωπαϊκές… όχι
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο κλάδος είναι ισχυρός και η εμπιστοσύνη δεν έχει πληγεί…
Σε νέα stress test υποβάλλονται οι βρετανικές τράπεζες, μόλις λίγους μήνες μετά τη διενέργεια των τελευταίων, τα οποία είχαν γίνει στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης προσομοίωσης της ΕΚΤ τον Οκτώβριο του 2014.
Στα stress test του περασμένου Οκτωβρίου, οι βρετανικές τράπεζες, Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland πέρασαν με επιτυχία τις ασκήσεις, καθώς δεν εμφάνισαν κεφαλαιακά ελλείμματα.
Για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα, η Bank of England έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το δυσμενές σενάριο των νέων stress test, το οποίο περιλαμβάνει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.
Σε παρόμοια τεστ υποβλήθηκαν πρόσφατα και οι αμερικανικές τράπεζες.
Αντίθετα, το συμβούλιο εποπτών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής αποφάσισε να μην προβεί σε ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων το 2015 και να ξεκινήσει την προετοιμασία για την επόμενη άσκηση του 2016, παρά το γεγονός ότι από την αρχή του έτους οι κίνδυνοι της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί, λόγω της Ελλάδας.
Αντί της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων το 2015 η EBA θα τρέξει μια άσκηση διαφάνειας, η οποία διενεργήθηκε και το 2013, η οποία θα παρέχει λεπτομερή στοιχεία για τους ισολογισμούς και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών της ΕΕ.
Η απόφαση για μη διενέργεια stress tests προήλθε από την αναγνώριση της προόδου των τραπεζών της ΕΕ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης στο πλαίσιο της αξιολόγησης που έγινε το 2014, ενώ δεν έχουν ληφθεί υπόψιν τα νέα δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης