Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBVA: Κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα – Τα τρία σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα

BBVA: Κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα – Τα τρία σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα
Αυξάνεται η πίεση στην Αθήνα για την επίτευξη μιας συμφωνίας
Η επίλυση της ελληνικής κρίσης παρατείνεται περισσότερο του αρχικώς αναμενόμενου, αν και πλησιάζει η κρίσιμη στιγμή, επισημαίνεται σε ανάλυση της ισπανικής τράπεζας BBVA.
Από τη μια πλευρά, επισημαίνεται, σήμερα Δευτέρα, 30 Μαρτίου, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup, όμως παράλληλα οι δυσκολίες χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης είναι κάθε φορά μεγαλύτερες, γι' αυτό η πίεση προκειμένου να επιτύχει μια συμφωνία αυξάνει.
Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου μεταξύ του Eurogroup και της Ελλάδας προέβλεπε τη διατήρηση των βασικών στοιχείων του παλιού προγράμματος διάσωσης σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, παρέχοντας κάποια ευελιξία στην ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο προϋπολογισμού, αλλά και όσον αφορά τον σχεδιασμό των μέτρων.
Το ζήτημα του χρέους προς το παρόν παραμένει στάσιμο ως προς την αναδιάρθρωσή του.
Ωστόσο, από τη στιγμή που υπήρξε αυτή η συμφωνία, ελάχιστη πρόοδος καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις.
Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τρία πολύ σημαντικά προβλήματα.
Το πρώτο είναι η αναγκαιότητα να παρουσιάσει μια αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικοποίησης των μέτρων, η οποία να γίνει αποδεκτή από το Eurogroup.
Τα μέτρα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα είτε δεν ήταν ποσοτικοποιημένα είτε κρίνονταν ανεπαρκή, καθώς επικεντρώνονταν βασικά στη μάχη κατά της διαφθοράς, τη φορολογική απάτη και την αποδοτικότητα της φορολογικής διοίκησης, που ναι μεν αποδέχονται οι ευρωπαίοι εταίροι και δεν έχουν και πολιτικό κόστος, όμως δεν αρκούν για τον ισοσκέλιση των δημοσιονομικών.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η φυγή κεφαλαίων, που είναι έντονη από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, αυξήθηκε περαιτέρω μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται ακόμη, αν και τον Φεβρουάριο με μικρότερο βαθμό.
Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα προς το παρόν χρηματοδοτείται χάρη στην έκτακτη γραμμή ρευστότητας, που όμως εγκρίνεται με το σταγονόμετρο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όμως, η οριστική λύση του προβλήματος είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης.
Το τρίτο πρόβλημα, είναι η εξάντληση των δημόσιων κεφαλαίων.
Έχοντας απορρίψει η νέα κυβέρνηση την χρονική επέκταση του παλιού προγράμματος διάσωσης μέχρι του να διαπραγματευτεί ένα νέο, έχει παραλύσει η τελευταία δόση εκ μέρους των θεσμών.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια, δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, ενώ χρησιμοποιεί τη ρευστότητα διάφορων δημόσιων οργανισμών προκειμένου να αντέξει μερικές εβδομάδες ακόμη.
Τα τρία αυτά θέματα είναι απολύτως συνδεδεμένα.
Από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, το Eurogroup θα εγκρίνει την απελευθέρωση της τελευταίας δόσης του παλιού προγράμματος διάσωσης, κάτι που θα ανακουφίσει το ελληνικό κράτος και δίχως αμφιβολία, θα βάλει φρένο στις εκροές κεφαλαίων.
Από εκεί και πέρα, θα απέμενε για πριν το καλοκαίρι η διαπραγμάτευση σχετικά με τους όρους του μακροπρόθεσμου χρέους και πολύ πιθανόν, ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.
Όπως σημειώνεται στην ανάλυση της BBVA, φαίνεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το σημείο πολύ πιο εύκολα αν είχε δεχθεί από την αρχή τη ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος διάσωσης, που ήταν προσωρινό και τα μέτρα του οποίου θα μπορούσαν να αποδοθούν στην προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς η νέα ελληνική κυβέρνηση να απεμπολήσει την αξιοπιστία της και να χάσει διπλωματικές προσπάθειες.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι σύντομα θα κλείσει ένα ακόμη επεισόδιο μιας κρίσης που έχει παραταθεί πολύ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης