Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρά τα σενάρια, ο Βαρουφάκης συνεχίζει να είναι η… ατραξιόν – Απορροφά τους κραδασμούς της κυβέρνησης

Παρά τα σενάρια, ο Βαρουφάκης συνεχίζει να είναι η… ατραξιόν – Απορροφά τους κραδασμούς της κυβέρνησης
Ο Βαρουφάκης «απασχολεί» σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης που σε διαφορετική περίπτωση θα εστίαζε στα πολλά και σοβαρά!
Μπορεί να έχει κόψει σημαντικά τις εμφανίσεις, τις συνεντεύξεις, τις δηλώσεις και γενικώς την υπερπροβολή του σε εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης, όμως ο υπουργός οικονομικών Γ. Βαρουφάκης εξακολουθεί να βρίσκεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο προσκήνιο.
Στην παρέλαση στα Χανιά με τη δήλωση «ελπίζω να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη» σκανδάλισε αρκετούς, ενώ οι περισσότεροι βρήκαν… αινιγματική τη δήλωσή του, με διφορούμενο νόημα, χωρίς να μπορούν να διαβλέψουν αν ήταν απόλυτα συνειδητή ή ήταν στο πλαίσιο της… δημιουργικής ασάφειας και της ηθελημένης ομίχλης γενικότερα.
Πάντως, παρά τη μερική απόσυρση του κ. Βαρουφάκη από την υπερπροβολή του πρώτου διμήνου μετά τις εκλογές, φαίνεται πως η κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό οικονομικών, που εκτός των άλλων είχε σημαντική συμβολή στην εκτόξευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου.
Συμφωνεί ή όχι κανείς με τις τακτικές ή το… μυαλό του κ. Βαρουφάκη, η αλήθεια είναι ότι η διείσδυσή του στην κοινωνία και η αποδοχή του κυρίως από τη νέα και την πιο δυναμική γενιά, είναι τεράστια.
Μέσω των social media και της εν γένει αρθρογραφία του τα τελευταία χρόνια, ο κ. Βαρουφάκης «καλλιέργησε» την κουλτούρα (ασάφειας) του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το κόμμα φαίνεται πως του το πιστώνει, του το αναγνωρίζει.
Έτσι λοιπόν, παρά τα δημοσιεύματα που υπάρχουν τελευταία για παραίτηση ή απομάκρυνση του Γ. Βαρουφάκη, η κυβέρνηση φαίνεται πως επιλέγει να τον διατηρήσει στη θέση του.
Σ’ αυτή την άκρως νευραλγική συγκυρία, ενώ επίκειται η αποστολή της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις για να απελευθερωθεί η εισροή της δανειακής ρευστότητας στη χώρα, δεν επιλέγεται οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα προκαλούσε κρίση και νέα εσωστρέφεια.
Άλλωστε, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο Γ. Βαρουφάκης απορροφά τους… κραδασμούς, χρησιμοποιείται τόσο εγχωρίως όσο και διεθνώς ως… σάκος του μποξ για να εκτονώνονται πάσης φύσης δημοσιεύματα, κακεντρεχή, δυσμενή ή θετικά.
Παρά το μερικό μάζεμα και τον εμφανή περιορισμό της υπερπροβολής, ο Βαρουφάκης συνεχίζει να είναι η… ατραξιόν – μαξιλάρι για την κυβέρνηση, καθώς «απασχολεί» σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης που σε διαφορετική περίπτωση θα εστίαζε στα πολλά και σοβαρά!
Βεβαίως, από τις διεθνείς (σοβαρές) συναντήσεις όπως η πρόσφατη συνάντηση του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο, ο κ. Βαρουφάκης απουσίασε. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι στο πλαίσιο να πέσουν μερικώς οι τόνοι πολεμικής, κάτι που φάνηκε και από την πλευρά της Γερμανίας με τη μερική ανακωχή και από τον Β. Σόιμπλε.
Οι προσεχείς εξελίξεις λοιπόν και οι επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα δείξουν αν η μερική… απόσυρση Βαρουφάκη είναι για… τεχνικούς λόγους και προσωρινή ή αν μαρτυρά την προετοιμασία του εδάφους για μια πιθανή κυβερνητική αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης