Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Μονόδρομος το Grexit, εάν συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες

FT: Μονόδρομος το Grexit, εάν συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες
Την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 400 εκ. ευρώ έκαναν φτερά ημερησίως από τις ελληνικές τράπεζες
Για την αναγκαιότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση αύξησης του ρυθμού εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες προειδοποιούν οι Financial Times.
Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες συρρικνώθηκαν τον Φεβρουάριο στα 140,5 δισ. ευρώ, υποχωρώντας σε χαμηλό 10 ετών.
Οι συγκεκριμένες αρνητικές τάσεις, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, ανάγκασαν την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει στην επέκταση του προγράμματος, στα τέλη Φεβρουαρίου.
«Η κατάσταση στις τράπεζες ήταν επείγουσα και αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε τον οδηγό για τα όσα ακολούθησαν» είχε δηλώσει στους Financial Times, o επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν βέβαια, πως οι εκροές καταθέσεων ανακόπηκαν μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Όμως, συνεχίζουν οι Financial Times, οι Έλληνες τραπεζίτες αντιτείνουν πως οι εκροές ενισχύθηκαν εκ νέου τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του φόβου περί στάσης πληρωμών.
Ενδεικτικά, όπως αποκαλύπτει τραπεζική πηγή, την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 400 εκ. ευρώ έκαναν φτερά ημερησίως από τις ελληνικές τράπεζες.
«Εάν δεν υπάρξει τάχιστη συμφωνία, η Ελλάδα ενδέχεται να ξεμείνει από χρήματα στις 9 Απριλίου, όταν και θα κληθεί να καταβάλλει 450 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ» τονίζει το δημοσίευμα.
Άλλωστε, οι Βρυξέλλες πολλάκις έχουν εκφράσει το φόβο περί ενός ανεξέλεγκτου bank run, το οποίο θα οδηγούσε αναπόφευκτα στο Grexit.
«Εάν οι εκροές καταθέσεων συνεχιστούν, τότε η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να κλείσει τη στρόφιγγα της έκτακτης στήριξης» καταλήγουν οι Financial Times, σπεύδοντας να εκτιμήσουν πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η τύπωση εγχώριου νομίσματος συνιστά μονόδρομο για την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης