Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Κούβας

Επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Κούβας
Στην Κούβα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας
Την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων αποφάσισαν σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση και Κούβα.
Με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως τα τέλη του 2015, Ε.Ε. και Κούβα συμφώνησαν στην επιτάχυνση των σχετικών διαβουλεύσεων.
«Αποφασίσαμε σήμερα να επιταχύνουμε τον ρυθμό των διαπραγματεύσεών μας, με την ελπίδα να καταφέρουμε να υπογράψουμε το πλαίσιο του διαλόγου μας (...) έως το τέλος της χρονιάς» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, F. Mogherini, στο περιθώριο επίσκεψή της στην Κούβα.
Η διπλωμάτης, η οποία είναι η πρώτη Ευρωπαία αξιωματούχος αυτού του επιπέδου που μεταβαίνει στο νησί, συνάντησε χθες πολλούς Κουβανούς υπουργούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο Raul Castro, με τους οποίους συμφώνησε να αυξηθεί ο ρυθμός και το επίπεδο των συναντήσεων ανάμεσα στην Αβάνα και τις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες αναμένεται στις 22 Απριλίου στις Βρυξέλλες για νέες συνομιλίες ενόψει του τέταρτου γύρου συνομιλιών με στόχο τη σύναψη μιας "Συμφωνίας πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας" που θα διευκολύνει τις σχέσεις ανάμεσα στην ένωση των 28 και την Κούβα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, που σύμφωνα με την ΕΕ αποτέλεσαν αντικείμενο "διαφορών ερμηνείας" στο τέλος του τελευταίου γύρου στις αρχές Μαρτίου στην Αβάνα, η Mogherini είπε πως, απευθυνόμενη στην κουβανική πλευρά, επέμεινε "στην ανάγκη να διαρθρωθεί ο διάλογός μας πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα", χωρίς πάντως να θιγούν "συγκεκριμένες περιπτώσεις".
"Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε τη δουλειά μας στο θέμα αυτό", πρόσθεσε η αξιωματούχος της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας στο σημείο αυτό "θετική" τη συνάντησή της με τον Raul Castro, ενώ οι κουβανικές αρχές δεν σχολίασαν από την πλευρά τους χθες το βράδυ τις συνομιλίες αυτές.
Σχετικά με την ιστορική προσέγγιση που άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ, η Mogherini επανέλαβε πως ουδείς ανταγωνισμός υπάρχει ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουάσινγκτον και υπογράμμισε πως πρόκειται για "δύο διαφορετικές διαδικασίες" οι οποίες λαμβάνουν χώρα "μέσα σε ξεχωριστά πλαίσια και σε ξεχωριστά στάδια".
Τέλος η Mogherini ανακοίνωσε την υπογραφή μιας νέας πολυετούς συμφωνίας συνεργασίας, στην οποία προβλέπεται μια ευρωπαϊκή βοήθεια 50 εκατ. ευρώ προς την Κούβα έως το 2020 που θα προορίζεται για "τομείς κλειδιά', όπως η γεωργία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης